NRK Meny
Normal

Frustrerende frislipp, syns Ytre Hvaler nasjonalpark

Forskriften for vannskuterbruk ble opphevet i dag. Nå er de likestilt med småbåter - men ikke i Ytre Hvaler nasjonalpark. Men den informasjonen kan drukne, frykter nasjonalparkens forvalter.

Luftig svev

FORBUDT MORO LIKEVEL? Full fart på vannskuter? Ikke i verneområdene, minner Ytre Hvaler nasjonalpark om.

Foto: Stian Wåsjø Simonsen / NRK

Det er fremdeles forbudt å bruke vannskuter inne i Ytre Hvaler nasjonalparks område.

– Forskrift for Ytre Hvaler Nasjonalpark, paragraf 3.72: "Vannskuter er forbudt." Det er ikke til å misforstå, sier forvalter Monica Olsen i Ytre Hvaler nasjonalpark.

Regjeringen har også presisert at enkelte verneområder har et eget forbud mot vannskuter som videreføres selv om selve vannskuter-forskriften oppheves.

Blant dem er altså Ytre Hvaler nasjonalpark, lignende marine parker og flere sjøfuglreservater.

Men Olsen både ser og forstår at bortfallet av forskriften kan bety at folk tar feil når de tror de har rett til å skjøre vannskuter der de vil.

Monica Olsen

FORTSATT FORBUDT: – Vi har selvfølgelig et oppsyn og et politi som vil håndheve vårt regelverk, sier Monica Olsen.

Foto: Martin Tangen Schmidt / NRK

– Jeg forstår at folk blir forvirret. Og opphevelsen av forskriften er veldig frustrerende for oss. Veldig mange tror jo nå at det er fritt fram å kjøre vannskuter. Noe det jo ikke er alle steder.

«Det visste jeg ikke» holder ikke som unnskyldning

Det er langt fra bare Ytre Hvaler nasjonalpark som har egne vannskuter-forbud. Olsen antyder at det ikke vil hjelpe de som blir tatt i å kjøre ulovlig i den tro at det ikke er forbudt.

– Enhver som skal ut å kjøre vannskuter er pliktig til å kjenne regler for verneområder, fortsetter Monica Olsen. Denne nasjonalparken dekker hele ytre Hvaler, så hvis man beveger seg ut mot Akerøya, for eksempel, så kjører man vannskuter ulovlig.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Brattset superfornøyd

    Forsvarskjempen i damenes håndballandslag Kari Brattset fra Varteig, er godt fornøyd med innsatsen etter storseieren mot Russland i VM i går kveld. Hun sier hun gjør gode erfaringer som er viktige for de neste kampene. -Setter vi forsvaret på samme måte, slår vi også Nederland, mener Brattset.

  • Ligger for lenge på akutten

    Pasienter ved akuttmottaket på Sykehuset Østfold blir i snitt liggende i fire timer før de overføres til andre avdelinger eller skrives ut. Det er det dobbelte av hva som ble planlagt da sykehuset ble bygd. Årsaken er for få undersøkelsesrom og at ventesonen er for liten.

    Sykehuset på Kalnes
    Foto: Anette Torjusen / NRK