NRK Meny
Normal

Fredes etter Riksantikvarens ønske

Fredriksten festning i Halden fredes trolig fra august i år.

Halden med Fredriksten festning

DET GÅR MOT FREDNING. Fredning av Fredriksten festning forventes vedtatt 16. august i år, og Riksantikvaren planlegger en markering ved overlevering av fredningsdokumentene.

Foto: Rainer Prang / NRK

Fredriksten festning i Halden er med sin lange og ærerike historie et særdeles betydningsfullt nasjonalt monument, og det er i følge Riksantikvaren knyttet viktige historiske og politiske forhold til festningen.

Etter at et forslag om freding av anlegget har vært ute på høring forventes det at fredningen av festningen vedtas den 16. august i år.

Les også:

Festning

OMFATTER DET MESTE AV ANLEGGET. Det er hele festningsanlegget - hovedfestning, utenverk og forterreng som omfattes av fredningen.

Foto: Rainer Prang

Vil sikre og bevare anlegget

Formålet med fredningen av Fredriksten festning er å sikre og bevare et i nasjonal sammenheng særdeles viktig forsvarsanlegg med vesentlig riks-, militær- og arkitekturhistorisk betydning, skriver Riksantikvaren på sine hjemmesider.

Festningen framstår som det fineste eksempel på en klassisk barokkfestning i Norge, og det blir da viktig å se på helheten slik at den opprinnelige funksjon og tanke med anlegget bevares, mener Riksantikvaren.

Det er hele festningsanlegget - hovedfestning, utenverk og forterreng - med bygninger, festningsmurer, porter, bastioner, voller, plasser, veier, monumenter, grøntanlegg som omfattes av fredningen.

Les også;

Allsang på grensen, Halden

BESØKES AV TUSENER. Fredriksten er pusset opp for mange ti-tall millioner siden 2007, og besøkes årlig av mer enn 300.000 mennesker. Allsang på grensen (bildet) har i flere år vært et fast innslag, som trekker mye folk til festningen.

Foto: Karlsen, Anette / NTB scanpix

Pusset opp for millioner

Nasjonale Festningsverk presenterte sin verneplan for Fredriksten festning i november 2006.

Det var da klart, at det var et enormt etterslep av vedlikehold for festningen i Haldens del, og nærmere 200 millioner måtte til for å hente inn forspranget tidens tann hadde.

Fra 2007 og fram til i dag har det vært jobbet sammenhengende med å bedre sikkerheten på festningen.

Det å sette murene i stand og brannsikre bygninger innenfor det enorme festningsanlegget har hatt høyeste prioritet.

I fjor ble det brukt mer enn 20 millioner på oppussing av Fredriksten festning. I 2020 skal etterslep av oppussing være ajour.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • En person omkom

    Politiet bekrefter nå at en person omkom etter å ha blitt påkjørt av toget på østre linje. Ulykken skjedde på strekningen mellom Knapstad og Spydeberg.

  • Østfoldinger i landslagstropper

    Fetterne Tarik og Mohamed Elyounoussi er med i troppen til privatlandskampene mot Island og Panama. Det opplyste Norges Fotballforbund i dag.

    Isabell Herlovsen er med i troppen til kvinnelandslagets VM-kvalifiseringskamper mot Irland. Det samme er Ina Gausdal fra Sarpsborg. Uttaket ble offentliggjort tirsdag.