NRK Meny
Normal

– En del bør kanskje slutte i jobben

Freddy Lie fra Halden mener at flere av de ansvarlige for terrorberedskapen under 22. juli bør vurdere stillingene sine.

Freddy Lie følger rettssaken

Freddy Lie sitter fremdeles med mange spørsmål rundt håndteringen av 22. juli-tragedien.

Foto: Anette Torjusen / NRK

Når 22. juli-kommisjonen legger fram sin rapport førstkommende mandag, vil den komme med en knusende dom over norsk politi. Ifølge VG vil kritikken ramme både regjeringen og enkelte tjenestemenn.

Freddy Lie fra Halden hadde begge døtrene sine på Utøya 22. juli i fjor. Den ene datteren ble hardt skadet, men overlevde. Den andre mistet livet.

Han mener at flere av de ansvarlige for terrorberedskap bør slutte i stillingene sine etter at 22.-juli kommisjonen legger fram granskingsrapporten.

– Det er mye som har sviktet her. Det er kanskje en del mennesker som bør vurdere stillingene sine, finne seg noe annet å gjøre, sier han til NRK.no.

Har fremdeles mange spørsmål

Flere av lederne som satt med ansvaret for redningsarbeidet har allerede gått fra stillingene sine, meldte Aftenposten i går.

Freddy Lie forventer at det er flere som gjør det, når rapporten kommer på mandag.

– Jeg synes det er rart at de ikke har gjort det i forkant av rapporten, for de vet vel selv hvem det gjelder.

Lie mener også at flere sider ved hendelsesforløpet ikke er belyst godt nok. Han sitter igjen med mange spørsmål, som han håper man får svaret på nå.

– Hvorfor satt de ut båten så langt unna? Hvorfor hadde de oppmøte på Storøya og ikke nærmere? Hvorfor evakuerte de ikke campingplassen hvis det var så farlig?

Les også:

VG: – Killengreen blir holdt ansvarlig

Politidirektør Ingelin Killengreen

Tidligere politidirektør, Ingelin Killengreen, blir ifølge VG holdt ansvarlig for blandt annet de overordnede svakhetene i organisering.

Foto: Holm, Morten / SCANPIX

Ifølge VG vil rapporten avsløre svikt på systemer, manglende teknologi og rammevilkår, dårlig ledelse og beslutningsvegring.

Avisen skriver at rapporten vil avsløre nye og hittil ukjente fakta som vil være i strid med rapportene som flere av etatene, inkludert politiet og Politiets sikkerhetstjeneste, selv har publisert.

En av dem som får kraftigst kritikk skal være Ingelin Killengreen, som gikk av som politidirektør et halvt år før terroraksjonen.

Hun blir, ifølge VG, holdt ansvarlig for de overordnede svakhetene i organisering, planverk, beredskap og bemanning.

Killengreen ønsker ikke å kommentere lekkasjer, men vil vente til rapporten er lagt fram.

(NRK/NTB)

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Se 22:55-nyhetene her

    Renée Nilsen gir deg nyhetene fra Østfold klokka 22:55.
  • Ny type kunstgress i Råde

    Råde idrettslag skal legge en helt ny type kunstgress på den nye banen i Råde idrettspark. Det nye kunstgresset inneholder sand og ikke gummigranulat. Klubben håper å bli en foregangsklubb, sier prosjektleder Ole-Petter Westheim. Gresset skal være ferdig til sommerferien.