NRK Meny
Normal

De første flyktningene kan komme denne uken

Går alt etter planen kan de aller første flyktningene komme til ankomstsenteret i Råde fredag. Nå jobber Hero Norge, som skal drifte senteret, med å ansette opp mot 60 personer.

Telt til flytkningene

Det er reist telt for overnatting inne i hallen.

Foto: Tomas Berger / NRK

Ankomstsenteret i de gamle Smart Club-lokalene i Råde er dimensjonert for å huse inntil 1.000 asylsøkere samtidig. De skal være på senteret i opptil to dager, for helsesjekk og registrering hos Politiets utlendingsenhet.

– Dette er nytt for Norge. Vi har driftet ankomstsenteret på Tanum tidligere og vi drifter ankomstmottaket på Refstad i Oslo nå. Noe blir likt, men mye blir annerledes. Det skyldes både størrelsen og at det at det innføres en ny form for teknologi. Dessuten skal Politiets utlendingsenhet være på huset for å gjennomføre sin registrering. Det blir en helt annen type flyt i dette enn hva som har vært på tidligere ankomstmottak i Norge, sier regionsjef Ketil Blinge i Hero Norge, som skal drifte senteret.

Ansetter 50–60 personer

I disse dager ansettes mellom 50 og 60 personer som skal arbeide ved senteret.

– De som kommer skal gjennomføre en såkalt selvregistrering. De får utlevert et kort som følger dem gjennom oppholdet her. Der registreres alt hva de får utlevert av klær og sengetøy, at de har vært til helseundersøkelse, at de har vært hos politiet for registrering og at de sjekker ut av senteret, forklarer Blinge.

Ketil Blinge

Regionsjef Ketil Blinge i Hero Norge forteller at det blir ansatt 50–60 personer som skal arbeide ved ankomstsenteret i Råde.

Foto: Marit Gjellan / NRK

– Hva blir den største utfordringen med å drifte et slikt ankomstsenter?

– Vi ansetter veldig mange nye mennesker, så selv om vi får med oss erfarne medarbeidere fra andre mottak i oppstarten, er det utfordrende å få alle ansatte til å forstå oppgavene sine og være der de skal være til rett tid. Vi skal bruke denne uken til intensivopplæring av dem som skal arbeide her, slik at de har en grunnforståelse for hvordan dette senteret skal driftes, sier Blinge.

Døgnbemannet

Både Politiets utlendingsenhet og Hero Norge kommer til å ha døgnbemanning ved senteret.

Blinge forsikrer at Rådes befolkningen ikke trenger å bekymre seg. Ved senteret kommer det til å være vektere som skal ha adgangskontroll ved alle inn- og utganger og politiet er på stedet døgnet rundt.

– Vi har tro på at det skal kunne gå rolig for seg og at Rådes befolkning ikke skal merke altfor mye til driften her, sier han.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD: