NRK Meny
Normal

Fratas retten til minkoppdrett

Minkoppdretteren som fikk flere pålegg av Mattilsynet under inspeksjon i fjor, mister nå retten til dyrehold.

Avlivet

Da Mattilsynet var på siste inspeksjon fant de flere forhold som var langt over grensen. Syke og sårede dyr samt inhuman avliving var blant det som til slutt resulterte i at bonden nå mister retten til dyrehold.

Foto: Mattilsynet

Da Mattilsynet hadde inspeksjon hos minkoppdretteren i fjor fant de flere mangler. Dårlig dyrehold, syke dyr og inhuman avliving var det som møtte dem.

Oppdretteren fikk pålegg om å bedre forholdene, samt å avlive flere dyr. Han etterkom kravene, men Mattilsynet meldte da at de ville ta en vurdering på om han skulle få lov til å fortsette med dyreholdet.

Investert millioner

Nina Laache

Seksjonssjef i Mattilsynet Østfold og Follo, Nina Laache, mener bonden har hatt flere muligheter til å rette opp i forholdene. Men nå får han ikke flere.

Foto: Martin Schmidt / NRK

Nå har Mattilsynet bestemt seg, og han får ikke lov å fortsette med næringen han har investert flere millioner i.

– Det betyr at bonden ikke lenger kan fortsette sin drift og sitt dyrehold.

Det forteller Nina Laache, seksjonssjef ved Mattilsynet Østfold og Follo. Bonden må ifølge vedtaket avslutte driften innen 23. februar i år. Men han kan selv velge hvordan han kan avslutte driften.

– Om han velger avliving eller om han velger å selge dyrene, er opp til ham.

For dyrevelferdsloven legger nemlig til rette for at bønder selv kan velge, noe flere dyrevernsorganisasjoner nå jobber for å få endret.

Tre ukers klagefrist

Bondens advokat, Christian Flemmen Johansen, er uenig i vedtaket og han vurdere nå i samråd med bonden hvordan de skal følge saken videre.

Christian Flemmen Johansen

Bondens advokat Christian Flemmen Johansen forteller til NRK at de nå vil se nøye gjennom vedtaket før de eventuelt anker avgjørelsen.

Foto: Heidi Elisabeth Odde / NRK

– Det er en klagefrist på vedtaket, så det er ikke endelig. Vi skal nå gå nøye gjennom og se hva vi kommer til å gjøre videre, forteller Johansen til NRK.

Han har tre uker på å varsle en eventuell anke, men Mattilsynet mener på sin side at bonden har hatt mange muligheter til å rydde opp i forholdene.

– Dette er dyrehold som vi har fulgt opp over tid, så han har hatt flere år til å rette opp i forholdene. Vi har også varslet og fattet vedtak over en lengre periode, men vi har ikke sett noen tilfredsstillende bedring i dyreholdet hos oppdretteren, avslutter seksjonssjef Laache.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD: