NRK Meny
Normal

Fra Vinmonopol til ølbryggeri

De gamle lokalene til Vinmonopolet i Gamlebyen i Fredrikstad skal igjen fylles med alkohol. I slutten av november åpner nytt ølutsalg og mikrobryggeri.

Vinmonopolet i Gamlebyen Fredrikstad

Her i de gamle lokalene til Vinmonopolet i Gamlebyen i Fredrikstad skal det åpne ølutsalg 27. november.

Foto: Roald, Berit / SCANPIX

Gamlebyen i Fredrikstad vil om kort tid ha et eget brygget øl igjen etter at det på 1800-tallet ble brygget øl til soldatene i Gamlebyen. Interessen for øl har eksplodert de siste årene, og i slutten av november innvier Ølgaarden AS de gamle lokalene til Vinmonopolet.

– Planene er at vi skal starte en ølbutikk som har opp mot 350 forskjellige typer øl fra hele verden, sier Magnus Ruud.

I tillegg skal de ha en bryggeriavdeling hvor folk kan følge bryggeprosessen.

– Vi skal ha en bryggeriavdeling for hjemmebryggere hvor vi tilbyr alt av råvarer og utstyr som trengs for å lage sitt eget øl. I samme bygning vil vi også etablere et mikrobryggeri hvor vi på nyåret kan levere våre egne produkter sier, Ruud.

Skal brygge eget Gamlebyen-øl

Begge er utdannet innen kokkefaget, og de er godt fornøyde med lokalet hvor det igjen skal selges drikkevarer. Det er kort tid til åpning, men de er i rute.

– Vi åpner dørene fredag 27.november, så vi har under tre uker på å bli klare i lokalene og få fylt opp med varer, men det skal vi klare, sier Morten Krogh.

Ølgaarden AS

Morten Krogh (t.v) og Magnus Ruud står bak Ølgaarden AS.

Foto: Siw Mariann Strømbeck / NRK

Det vil ta noe lenger tid før de selv kan brygge Gamlebyens eget øl. Dermed har de litt tid til å tenke over hva ølet skal hete.

– Vi vil nok bruke tiden til å reflektere litt og forhøre oss om hva Fredrikstads befolkning ønsker, sier Krogh.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

 • Lenge å vente på nye eiere

  Budprosessen i Norske Skog og dermed Saugbrugs i Halden, er fortsatt i startfasen. Det jobbes for å få avklaring innen utgangen av februar, skriver Finansavisen. Innen den tid skal budrunden på Norske Skog AS være unnagjort og fabrikkene ha nye eiere, hvis alt går etter planen.

  Saugbrugs, Norske Skog Halden
  Foto: Rainer Prang / NRK
 • Kritikk mot legevakten i Halden

  Legevakten i Halden og Aremark har brutt forsvarlighetskravet, ifølge Fylkesmannen. Alle kommuner må sørge for at minst én lege er tilgjengelig for legevakt hele døgnet. Halden og Aremark legevakt oppfyller ikke kravet om forsvarlighet, når det gjelder tilkalling av ekstra lege, ifølge fylkesmannen.

  Kommunalsjef for Helse og omsorg i Halden kommune, Veronica Aam, sier de nå har tatt tak i problemet.