NRK Meny
Normal

Fra Rygge til Afghanistan

Helikoptere fra Rygge skal avløse kollegaer fra Bardufoss i Afghanistan neste år.

Helikopter fra Rygge militære flyplass.

Helikoptere og mannskap fra Rygge militære flyplass skal til Afghanistan neste år.

Foto: Stephan Reis / NRK

Det skal sendes helikoptere til Aghanistan for å ivareta den medisinske evakueringskapasiteten. I den forbindelse skal det sendes helikoptere fra Bardufoss i løpet av første kvartal neste år.

Oppdraget består i å være i beredskap dersom noen trenger å evakueres fra Afghanistan av medisinske årsaker.

Forberedelser

På Rygge forbereder de seg nå på å reise sørover en gang i løpet av neste år, forteller sjefen på Rygge Flystasjon, Erik Arff Gulseth.

- Dette er et oppdrag som kommer til å vare en stund, så helikoptere fra Rygge kommer til å bli involvert, sier Gulseth, og forteller at det er startet et planleggingsarbeid i Luftforsvaret for å klargjøre maskiner og folk for oppdraget.

Gulseth forteller at de har snakket om oppdraget, og at mannskapet på Rygge er godt motiverte for oppgaven.

- Alle er inneforstått med at dette er en veldig viktig oppgave, og de vet at de er med på å skape trygghet for alle som tjenestegjør i Afghanistan.

- Alltid beredt

Mannskapene på Rygge har ennå ikke startet med noen spesielle forberedelser, men Gulseth forteller at de alltid er klare til å rykke ut.

- Noen forberedelser må vi nok gjøre før vi reiser, men vi har ikke begynt ennå.

Vet ikke når

Det har ennå ikke blitt forespeilet noe tidsperspektiv på når pilotene fra Rygge skal reise, men når de blir bedt om å avløse mannskapet fra Bardufoss, så skal de være klare, sier Gulseth. 

- Når de har vært der en periode, så skal vi overta, men når det blir, vet vi ikke, forteller Gulseth, og forklarer at lengden på slike oppdrag varierer.

Gulseth legger til at behovet i Afghanistan for medisinsk evakuering er tilstede, og han tror ikke det vil bli mindre.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Farlig tankbil stanset på grensen

    En tankbil full av diesel ble stoppet i en kontroll på Svinesund i går kveld. Bilen hadde store mangler på bremsene og i tillegg ødelagt dekk. Folk fra Statens vegvesen satte hjullås på bilen for å hindre videre kjøring før de tekniske manglene er utbedret.

    Tankbil med hjullås
    Foto: Statens vegvesen
  • Sarpsborg har solgt midtbanespiller

    Olav Øby har signert en kontrakt med 1. divisjonsklubben Kongsvinger. Det melder Sarpsborg 08 på sine nettsider. – Det er ikke snakk om store summen. Den er vel egentlig som symbolsk å regne, for vi unner Olav dette. Han fortjener å være i en klubb som satser på ham, sier sportssjef Thomas Berntsen i Sarpsborg 08.