Hopp til innhold

Fra Moss til Sametinget

Opptellingen i årets Sametingsvalg fortsetter utover uken, men mye tider på at 2. nominerte i Sør-Norge valgkrets, Anita Ravna i Moss, blir en av Norske Samers Riksforbunds (NSR) representanter.

Anita Ravna, NSR

Anita Ravna er nesten sikker på at hun kommer inn, som NSR's andrevalg i den sørnorske valgkretsen.

Foto: NSR

NSR har gjort et godt valg, til et tradisjonelt Ap-dominert Sameting. Men etter den borgerlige triumfen i stortingsvalget ser mange for seg at det blir vanskeligere å få innflytelse på politikken som skal føres i nord.

– Sannsynligheten er veldig stor er at vi i NSR får inn tre mandater fra Sør-Norge valgkrets. Det blir min første periode på Sametinget, og det er spennende, sier Anita Ravna.

– Ikke minst nå som at de borgerlige fikk et såpass bra resultat i stortingsvalget?

– Det er klart at hvis det blir et samarbeid mellom Høyre og Frp, hvor Frp får stor innvirkning, så kan vi merke det i Sametinget også.

Les også: Stor blåmandag for samepolitikken

Det er langt fra Moss til Sametingsbygget i Karasjok, men Anita trenger ikke å flytte.

– Sametinget har fire til fem plenumssamlinger i året, som varer en ukes tid. I tillegg kan det være en fire-fem dager med møter og annet forarbeid til hver samling – litt avhengig av hvilke komiteer man sitter i, opplyser Ravna.

Valgkamp på sosiale medier

– Her i Sør-Norge er det vanskelig å nå ut blant folk og drive valgkamp, sier den påtroppende sametingsrepresentanten.

– I hele denne valgkretsen er det 2247 manntallsførte, hvis jeg husker riktig. Og de bor på Vestlandet, i Møre og Romsdal, på Sørlandet, i Østfold – så vi kan ikke akkurat gå ut på gata og drive valgkamp, som norske partier, sier Anita.


– Så valgkampen skjer på nett. På Facebook, på Twitter, på Instagram på e-post, og med kontakt via andre samiske organisasjoner.

Valgdebatter i Oslo

Men det ble også arrangert valgdebatter. To av dem har blitt holdt i Oslo, der alle åtte listeførte partier i Sør-Norge valgkrets har møtt opp.

– Bare synd at ikke norske medier dekker det, mener Ravna. OL-avstemmingen har fått større mediedekning enn Sametingsvalget.
Kanonvalg for NSR

NSR har tradisjonelt identifisert seg sterkt som et parti for opprettholdelsen av samisk identitet, noe som også reflekterer seg i de sakene som står Anita og hennes partifeller nærme. Som retten til samisk undervisning, sikre vilkår og helsetjenester for samisk befolkning og eldre. Og nå går de styrket inn i en ny Sametingsperiode – for det var ikke bare på Stortinget at Arbeiderpartiet har mistet makten.

– Vi har gjort et kjempevalg. Vi er kjempeglad for å få Aili Keskitalo som Sametingspresident. Så også der ryker Arbeiderpartiet ut, ja!

Norske Samers Riksforbund skal dermed inn i samtaler med andre partier, fortrinnsvis samiske partier.

Samiske rettigheter i fokus

Av saker som angår Sametinget sterkt framover – og som ikke nødvendigvis er så godt kjent i den politiske sfæren folk flest er vant til å forholde seg til – er kanskje den planlagte gruvedriften i Finnmark den som setter flest sinn i kok.

Les også: – Er sametingspolitikerne altfor negative til ny mineralutvinning i Sápmi?

Norske Samers Riksforbund vil ha vetorett i saker om mineralutvinning i nord, deres nei har ført til flere konfrontasjoner, blant annet med Arbeiderpartiet. Ifølge ferske meningsmålinger er ja- og nei-frontene nesten like store.

– Betyr det litt hardere fronter mellom det borgerlig styrte Norge og det samisk styrte Sametinget framover?

– Det kan i hvert fall bli endringer og mange spennende diskusjoner fremover. Det er ikke klart hvor mange Høyre får inn i Sametinget, for eksempel.

Surr i stemmegivningen

Men tallene er altså ikke klare før torsdag, kanskje fredag. Det er ikke Ravna fornøyd med.

– Det skulle ikke være nødvendig i 2013 å måtte vente til torsdag eller fredag på et endelig resultat.

Det er også flere andre ting å følge opp i etterkant av valget – i flere av kommunene kan forberedelsene til Sametingsvalget ikke sies å ha vært optimale, ifølge informasjon Ravna har fått underveis i valget.

Glemte hele valget

– Mange i Sør-Norge har opplevd mye svikt når de skulle stemme. I Bærum opplevde folk å ikke få levert stemmene på riktig måte. På Majorstuen kunne ikke folk stemme i Sametingsvalget i det hele tatt, fordi Oslo kommune hadde glemt å legge ut stemmesedler ... Det har vært flere slike tilfeller rundt i kommunene. Mye svikt, også på selve opptellingen.

– Men både Moss og Rygge, som jeg kjenner til, har stemmegivningen i Sametingsvalget fungert veldig bra. Det var en hyggelig opplevelse å stemme i Moss, sier Østfolds påtroppende sametingsrepresentant.