Fra kommunist til Demokratene

Jan A. Falla, som startet sin politiske karriere i det mørkerøde kommunistpartiet, er i dag listetopp for partiet Demokratene i Østfold. -Jeg hadde Sovjet som et foregangsland i ungdommen, sier trøgstingen.

Jan A. Falla

Førstekandidaten til Demokratene ved fylkestingsvalget i Østfold, trengte å ta en kikk i partiprogrammet for å svare på noen av spørsmålene.

Foto: Finn Børge Stenbek / NRK

Valglogo

I ungdommen trodde han på væpna revolusjon - i dag tror han på gratis buss i Østfold.

I det han entrer den røde bussen, undrer vi oss hva som har skjedd med fargesynet.

– En real snuoperasjon all den tid Demokratene blir plassert til høyre for det mørkere blå FrP?

– Vi er verken mørkeblå eller brune. I Østfold er vi et sentrumsparti, hevder Falla, men legger til at de er restriktive i innvandringspolitikken.

Gratis buss

Inne hos sjåføren ber Falla NRK Østfolds reporter betale for bussen.

– Jeg er for gratis buss i byene i Østfold. Utenfor byene skal det koste 15 kroner, men ungdom og eldre skal slippe å betale, legger han til. Tiltaket vil koste 90 millioner kroner, regnet partiet ut for 3 år siden.

– Hvor skal de pengene tas fra siden fylket ikke har råd med etterslep på vedlikehold av veier og bruer?

– Vi skal gå gjennom fylkeskommunens budsjetter. Vi finner helt sikkert poster der det kan kuttes, mener Falla, som i tillegg vil ha ringbusser over hele fylket, også til Trøgstad der han selv bor.

Gratis tannhelse

Som et prøveprosjekt foreslår Demokratene at fylkeskommunen bevilger penger til gratis tannhelse for ungdom og trygdede.

– Tenner er en del av kroppen og tannhelse må på sikt inn i egenandelsordningen på lik linje med legebesøk, krever Falla.

– Hva vil prøveprosjektet i Østfold koste?

– Det har vi ikke regnet ut.

– Burde dere ikke ha gjort det før dere foreslår det i partiprogrammet?

– Det er jeg enig i, men dette er et helt nytt forslag fra oss. Vi må finregne på det hvis vi kommer inn i fylkestinget.

Skole

Demokratene ser på ungdom som kapital, og av kapital vil de ha avkastning. Partiet foreslår rett og plikt til 3-årig videregående utdanning.

– Ungdom må ut i arbeidslivet, tjene penger, betale skatt og sikre denne og neste generasjon pensjon, sier Falla. Partiet vil også iverksette tiltak sammen med skolen og foreldrene for å minske frafallet fra skolen, samt innføre systemer som i større grad belønner lærlinger i et løp som ender med fagbrev.

De vil også innføre skoleuniform for å minske mobbing.

Hør radioreportasjen her.

Pengebruk

Valgkampbudsjettet ga ikke Falla anledning til å betale for bussbilletten, men ellers renner millionene fort unna når Demokratene bruker fylkeskommunens penger. – Det er lett når man sitter i opposisjon. Det ser vi jo bare på partiene som er i regjering nå og har fått kjenne på virkeligheten, flirer Falla.

– Hva står A`en i Jan A. Falla for - anonym?

– Nei, Arne, jeg vil ikke være anonym, smiler listetoppen.

Men med et valgkampbudsjett på 15000 er det ikke lett å få blest rundt partiet.

– Vi satser på skolevalgene, der er media, sier Falla, som foretrekker Demokratene framfor å jobbe for et større parti med gjennomslagskraft.

– Jeg liker å bygge opp noe, sier han, og hevder partiet står opp for rettferd og de svake i samfunnet, avslutter han.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • LO-Haagensen på Ap-liste

    Tidligere leder i LO, Yngve Haagensen, kan havne i kommunestyret i nye Indre Østfold kommune, skriver Smaalenenes Avis. Haagensen er satt opp på nest siste plass på Arbeiderpartiets liste til valget.

  • Pågrepet etter trusler

    Trusler mot personalet på en rusbolig førte til at politiet i Fredrikstad rykket ut og pågrep en person i går ettermiddag. Personen skal avhøres i dag, opplyser etterforskningsleder Rune Albertsen.