NRK Meny
Normal

Fra i dag må Luna gå i bånd

Nå begynner sesongen da elg og rådyr kalver og fuglene ruger på egg. Derfor er det båndtvang for hunder fram til 20. august.

Retrieveren Luna ber matmor huske båndtvang

Retrieveren «Luna» minner alle hundeeiere om at det er båndtvang fra 1. april.

Foto: Lise-Gro Andersen / NRK

Jan Håvard Kingsrød

Leder for viltnemnda i Sarpsborg Jan Håvard Kingsrød kan fortelle at det er god grunn til at hunder skal holdes i bånd.

Foto: Birger Kjølberg / NRK

Fra 1. april fram til 20. august er det ikke lov å la hunden løpe fritt. Det er ubønnhørlig båndtvang når du er ute på tur for å lufte hunden. Leder i viltnemnda i Sarpsborg kommune, Jan Håvard Kingsrød, sier dette er nødvendig for å verne om ville dyr og fugler som får unger.

Viltet trenger ro

– Løse hunder kan fort forstyrre vilt og fugler i den perioden de trenger ro. En hund som kanskje kommer bort til rådyrkalver, kan sette ny lukt på dem. Det kan gjøre at geita ikke vil ta dem med seg eller følge dem opp videre. Da blir de liggende og dør, sier Kingsrød.

Rådyr med kalver kan godt oppholde seg nær stier og veier, og også nær tettbygd strøk.

– Noen fugler hekker på bakken, og det kan det være en utfordring at hunder skremmer opp fugler som ligger og ruger. Etter hvert blir kyllingene noe større og vil bevege seg litt. Da kan en løs hund gjøre umåtelig skade, sier Kingsrød.

Created by InfoDispatcher

Fra 1. april til 20. august må Kim Aarum holde den franske bordeauxen Odin i bånd. VIDEO: BIRGER KJØLBERG / NRK

Små hunder gjør også skade

De aller fleste hundeeiere har respekt for båndtvangen, men det finnes enkelte som mener at deres lille hund er lydig og ikke gjør noen skade:

– Men også små, lydige hunder kan gjøre ugagn. Hundeeieren hevder at han har kontroll, men man ser ikke de små fuglekyllingene som kanskje ligger fem meter fra stien. Sånn sett kan selv en liten, lydig hund gjøre såpass skade at det går utover viltet, advarer Kingsrød.

Birgitta Angell Fotland med hvit hund japansk spisshund

Birgitta Angell Fotland synes det er greit å lufte sin hvite hund japanske spisshund i bånd.

Foto: Birger Kjølberg / NRK

Ved Tunevannet i Sarpsborg lufter Birgitta Angell Fotland sin japanske spisshund. Hun aksepterer at det er båndtvang i nesten fem måneder framover:

– Det er ikke noe problem. Så lenge han får lenger bånd og får sprunget litt fra seg og får brukt litt energi, går det greit, mener Angell Fotland.

– Liker han å løpe løs?

– Han er veldig glad i å løpe løs. Vi har en god del andre hundevenner der vi bor, og de pleier å leke mye sammen, forteller hundeeieren.

Rådyrgeit med trillinger

En løs hund kan ødelegge idyllen for rådyrene utover våren og sommeren.

Foto: Trygve Forberg

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Vil ha forbud mot gummigranulat

    SV vil ha forbud mot å bruke gummigranulat på kunstgressbaner innen 2023. Det skriver Smaalenenes Avis. Stortingsrepresentant fra Østfold SV, Freddy Øvstegård, sier til avisa at det er helt krise at tonnevis med plast ødelegger miljøet og renner ut i hav og drikkevannskildene.

    Granulat i hand
    Foto: Ingrid Telset Heltne / NRK
  • Advarsler til russen

    Politiet melder om nok en natt med mye støy fra russen. 10 russ fikk advarsel på grunn av for høy musikk, 3 ble bortvist og én buss fortsatte å støye, slik at politiet måtte ta med seg en viktig kabel til anlegget. Nå er det ikke mulig å spille musikk fra russebussen, skriver politiet på Twitter.