NRK Meny
Normal

Østfold-talenter skoleres av gamletreneren til Ronaldo

Mer enn 50 unge fotballtalenter fra Østfold tilbringer vinterferien på Rolvsøybanen, og lærer av trenere fra flere europeiske toppklubber.

Internasjonal fotballskole på Rolvsøy

LÆREVILLIGE: I fire dager av vinterferien bruker de unge fotballspillerne seks timer om dagen på å bli bedre, guidet av kyndige europeiske talentutviklere.

Foto: Hermund Lybeck Kjernli / NRK

Mens mange barn er med familien på fjellet for å stå på ski denne uka, bedrives det sommeridrett på kunstgressmatta på Rolvsøy i Fredrikstad. Været er ikke særlig innbydende denne onsdagen, men det legger ingen demper på læringsviljen hos de unge håpefulle.

– Jeg syns det er veldig bra, både trenerne og øvelsene. Vi har blant annet lært om overblikk og bevegelser, forteller Mathias Ekrem Arnesen fra Gressvik.

Det er den mest fornuftige måten å tilbringe vinterferien på.

Ole Martin Nesselquist, trener for Trosvik IFs a-lag
Internasjonal fotballskole på Rolvsøy

TALENTER: Thomas Stiansen fra Rolvsøy IF (t.v.), Mathias Ekrem Arnesen fra Gresvik IF og Sindre Leander Larsen fra Trosvik IF stortrives på fotballskolen.

Foto: Hermund Lybeck Kjernli / NRK

Fra Portugal og Belgia

Den internasjonale fotballskolen som arrangeres i vinterferieuka har kommet i stand gjennom et samarbeid mellom Ole Martin Nesselquist, som blant annet er trener for Trosvik IFs A-lag, og det skotske talentutviklingsakademiet Goal Foundation.

– Det er en gruppe internasjonale trenere som har tatt turen til Fredrikstad for å coache unge, ivrige fotballspillere her.

– De kommer fra flere av Europas største klubber, Sporting Lisboa, Hibernian, Club Brügge og NAC Breda. De har jobbet med toppspillere over mange år, så vi er veldig glade for å få dem hit, sier Nesselquist.

Ole Martin Nesselquist, trener Trosvik IF

FORNØYD: Det er Trosvik IFs a-lagstrener Ole Martin Nesselquist som har trukket i trådene for å få trenerne til Fredrikstad, og han er fornøyd med resultatet.

Foto: Hermund Lybeck Kjernli / NRK

Blant annet har den ene av trenerne jobbet med kjente navn som Cristiano Ronaldo, Nani og João Moutinho.

I alt deltar over 50 gutter mellom 10 og 15 år på fotballskolen, og de kommer fra klubber i Fredrikstad, Moss og Sarpsborg.

– Vi holder på fra mandag til torsdag mellom 9 og 15. Det er den mest fornuftige måten å tilbringe vinterferien på, sier Nesselquist med et smil.

– Ser lovende ut

Sjef for fotballskolen er Ian Fergus, som har jobbet i flere skotske toppklubber, og har den nest høyeste trenerutdanningen gjennom det europeiske fotballforbundet (UEFA). For tiden er han hovedtrener ved ungdomsakademiet til Hibernian FC, i tillegg til å være teknisk direktør i Goal Foundation.

– Det er noen flotte talenter her. Fra de yngste spillerne ser vi at de prøver å lære seg spillet, og man ser at de allerede har lært mye fra trenerne sine her i Norge, sier Fergus.

– Av de litt eldre er det noen gode spillere som jeg tror allerede spiller juniorfotball, og gjør det godt. Dette er den tredje dagen, og de har blitt gradvis bedre utover uka. Det ser lovende ut for disse unge spillerne.

Internasjonal fotballskole på Rolvsøybanen

SKRYT: Skotske Ian Fergus mener det er flere talenter blant de unge spillerne fra Østfold. Her instruerer han én av gruppene.

Foto: Hermund Lybeck Kjernli / NRK

Trives i Norge

Han har reist Europa rundt, og har også vært i USA, Canada og Thailand med fotballskolen. Nå er han i Østfold for tredje gang, etter å ha besøkt Moss to ganger tidligere.

– Jeg liker at barna her viser mye respekt, lytter og vil lære. I noen land tror de at de allerede vet alt om fotball, men dette er et land hvor spillerne virkelig ønsker å bli bedre. Det samme gjelder for trenerne, og jeg liker å jobbe i denne typen miljøer.

Den erfarne treneren er full av lovord om Rolvsøy IF som har stilt banen sin til disposisjon. Som en takk kommer han tilbake i mars for å arrangere en gratisutgave av fotballskolen.

– Barna som er med her må betale fordi det koster med trenere og opphold. Men klubben har fortalt meg at det er noen barn her som er veldig talentfulle, men foreldrene deres har ikke råd. Derfor kommer jeg tilbake slik at de også får en mulighet, sier Fergus.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Evakuerer forretningsbygg

    Det kommer røyk fra kjelleren i bygget til Fredrikstad Energi i Stabburveien. De ansatte er evakuert, melder politiet. Brannvesenet lufter nå ut et teknisk rom.

  • Skoleinnbrudd på Gressvik i helga

    Politiet undersøker Gressvik skole etter at det i løpet av helgen har skjedd et innbrudd. Blant annet kan det være stjålet verktøy som ble brukt under oppussingsarbeid på skolen.