Hopp til innhold

Fylkesmannen: – For dårlig oppfølging av fosterhjemsbarn

Fylkesmannen i Østfold fant flere lovbrudd da de førte tilsyn med barnevernstjenesten i Spydebergs oppfølging av barn i fosterhjem.

Fosterhjem - illustrasjon

MANGLENDE RUTINER: Ingen felles praksis for oppfølging og for få fosterhjemsbesøk var noe av det Fylkesmannen i Østfold avdekket hos barneverntjenesten i Spydeberg. Illustrasjonsfoto.

Foto: Illustrasjonsfoto

– Vi mener at slik Spydeberg kommune utfører dette arbeidet i dag er det for stor fare for at barna ikke får god nok oppfølging, og at hjelpebehovet dermed ikke blir dekket, sier seniorrådgiver Atle Grønstøl ved Fylkesmannen i Østfold til NRK.

I fjor høst var flere representanter fra Fylkesmannen i Østfold på besøk hos barnevernstjenesten i Spydeberg. Dette er en del av et felles nasjonalt tilsyn rettet mot nettopp kommunenes arbeid med oppfølging av barn i kommunale fosterhjem.

Ikke mange nok besøk

Det var Grønstøl som ledet det aktuelle tilsynet, og som forteller at det ble avdekket flere brudd på barnevernloven og andre kritikkverdige forhold.

– Det vi så var at kommunen blant annet hadde mangler knyttet til dokumentasjonen. De mangler rutiner for arbeidet sitt på dette området, de følger ikke godt nok opp om kvaliteten i arbeidet er god nok og gjennomfører ikke tilstrekkelig antall besøk i alle fosterhjem.

På tidspunktet da tilsynet ble gjennomført hadde barneverntjenesten i Spydeberg oppfølgingsansvar for fem barn plassert i fosterhjem. Fylkesmannen ser svært alvorlig på saken, og krever nå at kommunen retter opp avviket.

– Barn plassert i fosterhjem er jo ofte sårbare, og det er viktig med en god og tett oppfølging. Både med tanke på generell omsorg, helsesituasjonen og skole- og opplæringssituasjonen, sier Grønstøl.

– Uheldig

Barnevernleder i Spydeberg, Jon Hermansen, legger seg flat for kritikken fra Fylkesmannen. Han forteller at barneverntjenesten allerede er godt i gang med å ta tak i manglene.

– Vi tar det på største alvor, og er helt enige i at dette ikke er godt nok.

– Det er uheldig at dette ikke har vært på plass, og vi jobber nå med å utarbeide nye skriftlige rutiner for å bedre situasjonen, sier Hermansen til NRK.

Innen 26. januar i år må kommunen redegjøre overfor Fylkesmannen hvilke tiltak de skal iverksette.

– Vi vil følge opp kommunen inntil avviket er rettet opp, og praksis er endret, sier seniorrådgiver Atle Grønstøl.