Hopp til innhold

Forvirring om reisegarantien

NSB innrømmer at det er vanskelig å kommunisere ut til publikum hvem som har krav på hva når streiken stopper togene.

Togstreik

STANS: Lokførerstreiken fører til en rekke innstilte tog.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

Håkon Myhre

VANSKELIG: Håkon Myhre i presseavdelingen jobber med å kommunisere hvordan NSB praktiserer reisegarantien under streiken.

Foto: Erik Engen / NRK

– Dette er vanskelig materie, sier pressetalsperson Håkon Myhre i NSB.

118 lokførere er tatt ut i streik, og reisende gjennom Østfold er hardt rammet. Lokaltogene går ikke, og enkelte av regiontogene er også innstilt. I tillegg stopper ikke regiontogene på vei til Oslo på stasjonene mellom Rygge og Oslo.

Flere tusen reisende må finne andre måter å komme seg til og fra jobb på, og samtidig dukker det opp spørsmål om refusjon av billetter og i hvilken grad NSB dekker alternativ transport for dem som blir rammet av streiken. NSBs reisegaranti lover normalt begge deler når togene ikke går.

Frem og tilbake

Før helgen skrev Aftenposten at reisegarantien til NSB ikke gjaldt når grunnen til togstansen er streik. Fredag meldte samme avis at NSB hadde gjort helomvending og kunne fortelle at reisegarantien likevel gjaldt.

Mandag tok NSB igjen kontakt med Aftenposten, og presiserte at de som rammes av streiken får refundert billetter de har kjøpt, men ikke har krav på å få dekket alternativ transport.

Også på NSBs sosiale medier-kontoer har flere brukere stilt spørsmål om hvem som får dekket alternativ transport, og hvem som ikke får det.

– Med en lovlig streik, så er det streikebryteri å tilby alternativ transport til den transporten man har, sier Myhre i NSB om forklaringen på at streiken gjør at bare deler av den normale reisegarantien er gjeldende.

– Endringer som følge av streiken

Myhre presiserer at den fulle reisegarantien fortsatt gjelder for alle tog som ikke er rammet av streiken.

Utfordringen for NSBs kommunikasjonsavdeling – og for kundene som lurer – stopper imidlertid ikke her.

For hva med togavgangene som ifølge lokførerne kunne vært gjennomført, men som NSB av ulike grunner kansellerer? Eller hva med regiontogene som kjører som normalt, men som under streiken ikke stopper mellom Rygge og Oslo av hensyn til sikkerhet og forutsigbarhet?

På disse spørsmålene må Myhre ta betenkningstid før han kan svare.

– Det endrede stoppmønsteret fra Moss til Oslo kommer som en konsekvens av streiken. Derfor tilbyr vi ikke alternativ transport, men vi tilbyr refusjon av ubenyttede billetter, sier han.

– Knapper og glansbilder

Erik Hillestad Aas

STREIKERAMMET: Erik Hillestad Aas mener det er pendlerne som taper - også økonomisk - på streiken.

Foto: kolonihaven.no / cf-wesenberg

Erik Hillestad Aas er en av togpendlerne som er oppgitt over NSBs behandling av passasjerene under streiken.

Advokaten pendler fra Moss til Oslo. Mandag jobbet han hjemmefra, mens han tirsdag ble sittende i en omfattende bilkø for å komme til Oslo.

– Vi som har månedskort får en ekstrakostnad. Det vi får refundert av billetten er knapper og glansbilder. NSB sparer antageligvis penger på denne situasjonen, og lener seg tilbake mens de venter på at det blir tvungen lønnsnemnd, sier han.