Hopp til innhold

Forventer «Anno»-tilstrømning til Fredrikstad

Fra nyttår kan TV-seerne følge 1700-talls historien gjennom TV-serien «Anno», filmet i Fredrikstad. Reiselivsnæringen forventer økt tilstrømning til byen.

Forventer Anno-effekt i Fredrikstad

Maya Nielsen i Visit Fredrikstad og Hvaler (t.v.) og Bjørg Western i Fredrikstad kommune forventer at det kan bli folksomt på Isegran når «Anno» ruller over skjermene på nyåret.

Foto: Kathrine Brønn / NRK

Denne gang er det altså Isegran i Fredrikstad som er tilholdssted for «Anno». Mye av Østfolds historie vil rulle over skjermene til anslagsvis 800.000 seere i løpet av ti uker.

– I fjor trakk serien halvparten av Norges TV-seende befolkning. I år er den mer kjent, den sendes tre ganger i uka i beste sendetid i ti uker. Det er klar det vil ha en effekt, sier reiselivssjef Maya Nielsen i Visit Fredrikstad og Hvaler.

Hun har vært i kontakt med kolleger i Bergen, byen der fjorårets «Anno»-serie ble spilt inn.

– Vi har snakket mye med dem og forbereder oss på det beste. Nå jobber vi jo med besøkende både i fylket og utenfor, så det er ikke bare om å gjøre å få folk utenfra. Men jeg tror det kan trekke bra med mennesker fra hele Østlandet.

Får se hvor de bodde

I forbindelse med innspillingen ble det satt opp en del midlertidige bygninger på Isegran. Nå er det klart at de blir stående over sommeren.

– Kommunen valgte å søke om at de får stå i trekvart år til. Det er fordi vi har tro på at gjenkjennelse vil gjøre at folk, både de lokale og folk utenfra, kommer til Fredrikstad sier Bjørg Western i Fredrikstad kommune.

– Så alle som kommer vil kunne oppleve «Annolandsbyen»?

– Vi starter aktiviteter allerede i januar-februar og målet er at det skal stå over neste sommer.

Lære historie ved å delta

Besøkende vil få slippe inn i oppholdsrommet med en stor peisestue som brukt som kjøkken under innspillingen.

– Vi vil gjerne at de skal se hvor deltagerne spiste og hvor de sov. Vi åpner for aktiviteter her inne, sier avdelingsdirektør Gaute Jacobsen ved Fredrikstad museum.

Museet vil lage opplevelser for barnefamilier.

– Når de ser «Anno» på TV, kan de komme til Isegran på lørdagene få oppleve håndverk og delta i historisk opplegg. Vi tror folk er interessert i å lære historie gjennom å delta, sier han.

Egen krambu

Tove Iren Becker skal invitere folk inn til en krambu med ting man kunne fått tak i på 1700-tallet.

– Det er masse rart, blant annet krittpiper og tennstål, og det blir strikket og sydd tidsriktige ting fra begynnelsen av 1700 tallet, forteller hun.

Tove Iren Becker

Tove Iren Becker kan fortelle om en 1700-talls krambu på Isegran.

Foto: Kathrine Brønn / NRK