Hopp til innhold

Fortsatt strid om 22. juli-monument

Østfold-kommunene er positive til 22. juli-monument fra en anonym giver. Lederen for Østfold bildende kunstnere mener det bryter med løfte om mer demokrati og åpenhet.

22. juli-minnesmerket
Foto: Nico Widerberg

– All kunst i det offentlige rom skal gå gjennom en demokratisk prosess. Det er ikke det private som skal diktere hvilken kunst vi skal ha i det offentlige rom, sier Hege Liseth, styreleder for Østfold bildende kunstnere.

Hun reagerer på at fire av fem kommuner i Østfold har takket ja til en skulptur l laget av kunstneren Nico Widerberg på bestilling fra en anonym giver.

– Mer åpne og mer demokratiske

Den 2, 2 meter høye skulpturen i granitt skal være et minne om ofrene 22. juli 2011. De fem kommunene i Østfold som mistet en eller flere av sine innbyggere har fått tilbud om å få et minnemonument.

– Når det gjelder denne saken her så skulle man etter 22. juli være mer åpne og mer demokratiske, og så får vi et minnesmerke som er gitt av en hemmelig person, sier Hege Liseth opprørt.

Så langt har politikerne i Våler, Sarpsborg, Halden og Rygge takket ja til monumentet.

Sendte brev til kommunene

– Vi følte at det var riktig å gjøre, vi mistet en av våre innbyggere, vi hadde også to på Utøya, så Våler ble hardt rammet, sier ordfører Reidar Kaabbel. Han legger til at de er takknemlige for at de fikk tilbudet.

Østfold bildene kunstnere sendte brev om saken til alle kommunene i Østfold hvor de ba om at vanlige prosedyrer for offentlig kunst ble fulgt. Det vil si at en kunstfaglig komite vurderer saken.

– Her er det en anonym person som har plukket ut kunst til alle kommunene i Norge, sier Liseth. hun viser til at dersom det var snakk om et offentlig bygg ville kommunene aldri akseptert en slik framgangsmåte.

– De pårørende er de viktige

– Kunsten betyr så mye for det offentlige rom, kanskje mer enn arkitektur, så det bør virkelig bli tatt stilling til av flere enn ett menneske, sier Hege Liseth.

Våler kommune fikk henvendelsen fra Østfold bildende kunstnere etter at saken var politisk behandlet. Ordfører Reidar Kaabbel mener utfallet ville blitt det samme om brevet hadde kommet før.

– Jeg mener at det er de pårørende som er viktige her, sier Kaabbel. Han viser til at politikerne har bestemt at de også skal få være med å bestemme hvor monumentet skal stå.

Ordfører i Fredrikstad, Jon -Ivar Nygård forteller at gruppelederne i bystyret i Fredrikstad er positive til monumentet, men at saken skal opp til politisk behandling om noen uker.

Kjøper ikke ordførerens argument

– Jeg synes symbolikken ved å ha et likt monument i alle berørte kommuner faktisk er ganske fint, sier Nygård. Han har forståelse for kunstnernes kritikk, og regner med at det blir tatt inn i saksbehandlingen. Samtidig viser han til at monumentet lages av en anerkjent kunstner.

– Han har laget mange bra monumenter tidligere, så jeg føler meg at kvaliteten er til stede.

Det argumentet aksepterer ikke Hege Liseth, leder for Østfold bildende kunstnere.

– Det er usaklig, man kan ikke bare ta et navn for et navn. Det må gjennom en vurdering i en komite, avslutter. hun.