NRK Meny
Normal

Fortsatt skogbrannfare og bålforbud

En del steder kom det kraftig nedbør i løpet av gårsdagen. Men, det var på ingen måte nok til å oppheve totalforbudet mot bruk av ild i skog og utmark.

Skogbrann i Sarpsborg

Det er fortsatt stor risiko for skogbrann, selv om det regnet en del søndag.

Foto: Sebastian Nordli/NRK

For to uker siden meldte Alarmsentral Brann Øst at det var lagt ned totalforbud mot enhver bruk av ild i skog og utmark, engangsgriller inkludert. Forbudet gjelder hele alarmsentralens dekningsområde, som er Østfold og Follo.

Tørker fort opp

Da ble det meldt at forbudet gjaldt fram til det kommer nedbør av betydelig mengde. De som tror nedbøren som kom i går er nok, tar feil.

– Det er såpass varmt at det tørker fort ut igjen, sier brannsjef Dag Christian Holte i nordre Follo. – Vi vurderer totalforbudet fortløpende, men foreløpig er det ikke aktuelt å oppheve forbudet.

Generelt bålforbud

Nå er det et generelt forbud mot å gjøre opp ild i skog og mark mellom 15. april og 15. september. Totalforbudet forsterker dette forbudet, som eksempelvis et forbud mot bruk av engangsgriller.

– Dersom du graver litt i jorda i hagen, ser du at du ikke skal så veldig dypt for å se at det er temmelig tørt, sier Holte.

Sommerstid er det også store variasjoner i nedbøren. Det kan komme store nedbørsmengder lokalt ett sted, mens det noen kilometer unna knapt har kommet nedbør.

Totalforbud mot ild

Alarmsentralens twittermeldinger fra 24. juli.

Foto: Twitter

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD: