Hopp til innhold

– Etterforskningen trekker unødig langt ut i tid

Halvannet år etter at biodieselprodusenten Uniols daglige leder i Fredrikstad ble siktet for hvitvasking og grov overtredelse av tolloven, er det fortsatt langt igjen til en avgjørelse.

Uniol i Fredrikstad

Økokrim aksjonerte mot bedriften Uniol i Fredrikstad i august 2012.

Foto: Lars Håkon Pedersen

Marianne Bender

Marianne Bender i Økokrim vet ikke når saken kan være ferdig etterforsket.

Foto: Lasse Lerdahl / Økokrim
Bjørn Stordrange

Bjørn Stordrange forsvarer den tidligere daglige lederen i Uniol.

Foto: Mari Rollag Evensen

– Det er for tidlig å si når vi er ferdig etterforsket. Saken står som den har gjort tidligere. Det har ikke skjedd noe nytt, sier Marianne Bender i Økokrim.

Den daværende daglige lederen av Uniol ble i august 2012 pågrepet og varetektsfengslet, siktet for hvitvasking og grov overtredelse av tolloven.

Dagens Næringsliv har tidligere skrevet at 33 millioner kroner knytter seg til mistanke om overtredelse av tolloven, mens 48 millioner euro, cirka 350 millioner kroner, knytter seg til mistanke om hvitvasking.

Siktelsen for hvitvasking innebærer at Økokrim mener han har hjulpet noen med å sikre et utbytte på hele 350 millioner kroner fra én eller flere kriminelle handlinger.

LES OGSÅ:

Erkjenner ikke straffskyld

Siktedes forsvarer, Bjørn Stordrange, forteller at hans klient synes det er vanskelig å ha en slik siktelse hengende over seg.

– Han sier han er uskyldig, forteller Stordrange.

– Det er tungt for ham, da etterforskningen trekker unødig langt ut i tid. Økokrim ser ut til å ikke ha noen fremgang i etterforskningen. Det beklager vi. Vi skulle ønske den snart var ferdig, sier han.

I Økokrim mener de derimot at det ikke er unormalt at slike saker trekker ut i tid.

– Etterforskning av slike store økonomiske straffesaker tar erfaringsmessig tid. Det er mye beslag som må gjennomgås og en del utenlandsetterforskning som nødvendigvis tar tid. Dette er vanlig i slike typer saker, sier Bender.

– Står alene

Selskapet Uniol ble etablert i 2006 og de produserer biodrivstoff. Bedriften har nå skiftet navn til North Sea Biodiesel AS.

– Min klient har blitt stående ganske alene i saken. Det var ikke han som var blitt anmeldt, men foretaket. Derfor er vi forbauset over at det er han som er blitt belastet med hele saken, sier advokat Stordrange.

– Fra dag én har jeg tenkt at dette blir en tung sak for Økokrim. Det er et innviklet saksforhold og de har rettet skytset feil vei når de har beskyldt min klient for å være den skyldige, legger han til.