NRK Meny
Normal

Fortsatt elefant-ja på sirkus

Landbruks- og matdepartementet vil ikke hindre sirkus i å ha elefanter.

Sirkuselefant

Det kommer ikke noen nye regler fra myndighetene om elefanter i sirkus.

Foto: BERTRAND GUAY / AFP

Flere kommuner, interesseorganisasjoner og politiske partier har etterlyst et klarere regelverk for sirkuselefanter, etter flere år med mange kritiske røster.

Det forventes at en omstilling til forestillinger uten elefanter vil skje over tid.

Landbruks- og matdepartementet

Skal sikre god dyrevelferd

I april i år sa Tromsø nei til sirkuselefanter, mens diskusjonen gikk høylytt i Fredrikstad i februar da samme tema skulle behandles. Også i Lillehammer har det vært mye kritikk mot elefanter i sirkus.

Det ble bestemt at sirkus må dokumentere at elefantene har det bra før de får lov til å slå opp sirkusteltet, men noe endelig forbud ble ikke vedtatt. I stedet bestemte kommunen seg for å be Landbruks- og matdepartementet om å foreta en ny vurdering av et forbud mot elefanter på sirkus.

Nå har Fredrikstad kommune fått svar fra departementet. De skriver i sitt svar at
Norsk dyrevelferdslov setter rammen for at alle dyr behandles på en måte som sikrer god velferd.

De skriver videre:

– Når det gjelder fremvisning av dyr i sirkus, forutsettes det at dette foregår på en forsvarlig måte i henhold til lovens bestemmelser.

Det er avdelingsdirektør Kristin Nummedal og rådgiver Hilde Fagerland som har signert brevet, der de understreker at loven åpner for at det kan det gis nærmere forskrift om trening og fremvisning av dyr.

Hør også radiodokumentaren om elefanten Baba.

– Imidlertid vurderes det for tiden ikke som aktuelt å bruke denne hjemmelen
til å regulere hvilke dyrearter som tillates fremvist i sirkus.

Tror det vil bli en naturlig avgang


Departementet legger vekt på at det i Norge bare er ett sirkus (Merano) som har elefant i årets program, og sirkusene har selv uttalt at det bare er et tidsspørsmål før elefantene forsvinner.

Det begrunnes med elefantenes alder og manglende nyrekruttering, skriver de videre.

Landbruks- og matdepartementet understreker også at flere kommuner har signalisert at de er negative til å leie ut areal til sirkus som viser frem elefanter.

– Det forventes derfor at en omstilling til forestillinger uten elefanter vil skje over tid.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • VG: Brattset var Norges beste

    Kari Brattset fra Varteig blir utpekt til Norges beste spiller i VM-finalen av VG. Avisa mener hun leverte fantastisk forsvarsspill i kampen Norge tapte mot Frankrike. Hun kalles også en av norsk håndballhistories beste mesterskapsdebutanter.

  • Mål for Elyounoussi

    Mohamed Elyonoussi tegnet seg på scoringslisten for Basel etter 25 minutter av oppgjøret mot Grasshopper i den sveitsiske ligaen. Målet var sarpingens femte nettkjenning for sesongen. Basel vant til slutt kampen 2-0.