NRK Meny
Normal

Forteller hvorfor han rømte fra fengsel

Filmregissøren Leon Bashir bekrefter i VG at han var filmkjendisen som rømte fra Trøgstad fengsel i desember 2014.

Leon Bashir

Filmregissør Leon Bashir sier han fikk

Foto: Dang Trinh / NRK

Leon Bashir er mest kjent som skuespiller og for regien på krimkomedien «Tomme Tønner» fra 2010, og dens oppfølger fra året etter. Men i 2011 ble han også dømt for to tilfeller av grov vold. Dommen ble på fem måneders fengsel, noe som skulle sones Han håpet lenge at fengselsdommen skulle bli utsatt på grunn av et planlagt filmprosjekt, men Kriminalomsorgen avslo søknaden hans.

– Da ble den eneste tanken i hodet at jeg måtte komme meg fysisk vekk derfra. Ikke noe annet, verken konsekvenser eller noe annet, sier han til VG.

Derfor klatret han over gjerdet, og ble etterhvert hentet av en møtende bil fredag 12. desember 2014.

To uker senere ble han pågrepet igjen, uten dramatikk. Selv syns han at politiet var snille som ga ham tid til å feire jul og nyttår utenfor murene. Til gjengjeld var det slutt på lavsikkerhetssoning i Trøgstad – nå ble det lukket soning i et annet fengsel.

Nye filmplaner

Saken ble omtalt da uten at Bashir ble identifisert. Han har valgt å snakke ut nå, i sammenheng med at han har planer om å regissere en ny film, «Gjengangere», med handling fra norsk fengselsliv.

– Man må jo bare prøve å finne noe positivt i det negative så for meg ble det å skrive en viktig film som kan oppleves som viktig, sier han til VG.

– Det som er viktig for meg å fortelle i denne filmen er at vi må holde de unge unna fengslene. Og hvordan ekskriminelle faktisk kan være med på å forebygge nettopp dette.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD: