Hopp til innhold

– Vi har ikke et sted som heter Trøgstad

– Vi må skynde oss å finne et sted, ellers blir Trøgstad borte, sier Ellen Raknerud med latter i stemmen. For et av spørsmålene på folkemøtet om kommunesammenslåing var om det er mulig å kalle seg trøgsting i en eventuell storkommune.

Deltakere på folkemøte i Tosebygda i Trøgstad

Folkemøtet i Tosebygda var godt besøkt.

Foto: Anne Ognedal / NRK

For denne uka er diskusjonen om Trøgstads framtid som kommune i full gang. Kommunen arrangerer denne uka fire folkemøter for å informere innbyggerne og høre hva de synes er viktig i kommunereformarbeidet.

Folkemøte i Tosebygda i Trøgstad

Stort engasjement på folkemøte i Tosebygda i Trøgstad mandag kveld.

Foto: Anne Ognedal / NRK

– Trøgstad er en veldreven kommune, vi har gode resultater og vi ser på de rundt oss, det er ikke alle som har de resultatene som vi har, sier Ellen Raknerud.

Driftsoverskudd

På folkemøtet i Tosebygda mandag fikk hun høre at kommunen har overskudd på driften.

I fjor var det på 9,5 millioner kroner. Dessuten har Trøgstad mindre gjeldsbelastning enn nabokommunene som det kan bli aktuelt å slå seg sammen med.

– Trøgstad har ikke god råd, men vi drifter godt, sier ordfører Ole André Myhrvold (Sp).

I fellesskap utreder kommunene i Indre Østfold en framtid med en eller to kommuner i regionen. I tillegg gjør kommunene ulike utredninger hver for seg.

Frykter å bli utkant

– Jeg tror vi er redde for at vi skal bli i utkanten, at vi skal miste tjenester vi har, sier Raknerud.

Rune Strønes, som driver et møbelsnekkerfirma, er opptatt av at det ikke er eiendomsskatt på næringsbygg i Trøgstad. Dessuten er han opptatt av å bevare grendeskolene og framfor alt lokaldemokratiet.

– Det er lett å forholde seg til folk som kjenner kommunen vår, og et kommunalt apparat som kjenner brukerne sine.

Ordfører Ole Andre Myhrvold

Ordfører Ole André Myhrvold er overrasket over at så mange er opptatt av nærhet til beslutningstakere og administrasjon

Foto: Anne Ognedal / NRK

Ordfører Ole André Myhrvold er overrasket over at så mange er opptatt av nærhet til beslutningstakere og administrasjon.

– Jeg var litt usikker på hvor mye det faktisk betyr i en digital verden som vi har i dag, men svarene her tyder på at det betyr noe å ha lokalpolitikere i nærmiljøet.

Innspillene politikerne og administrasjonen får på folkemøtene skal de ta med i arbeidet videre. I løpet av juni skal kommunen gjøre et foreløpig veivalg.

– Jeg tror at Trøgstad som egen kommune kommer til å være et av de veivalgene. Så får vi se om vi går videre med en storkommune i Indre Østfold eller et østlig eller vestlig alternativ. Det er det som kommer til å bli spenningsmomentet i første omgang, sier Myhrvold.