NRK Meny
Normal

Forsvarsbygg vil ha liv i kasernen igjen

Forsvarsbygg håper de får investorer med på å fylle kasernebygget med studenter, eller andre som kan bringe mer liv til Gamlebyen.

Kasernen Gamlebyen

Hva hvis 4 til 5.000 kvadratmeter av kasernebygget i Gamlebyen gjøres om til 40 til 60 studenthybler? Forsvarsbygg vil ha aktivitet i kasernen.

Foto: Rune Fredriksen / NRK

– Vi tømmer egentlig kaserna for leietakere nå, sier Forsvarsbyggs festningsforvalter i Gamlebyen, Karin-Elin Berg.

Forsvarsbygg ønsker å få inn en eller noen få store leietakere, i motsetning til mange små.

– Vi trenger noen til å være motorer her. Så vi diskuterer for eksempel å utvikle kasernen som studenthybler, eventuelt i en kombinasjon med et sommerhotell.

Karin-Elin Berg

Karin-Elin Berg i Forsvarsbygg sjekker utsikten mot torget fra 2. etasje i ett av rommene som kan gjøres om til studenthybel.

Foto: Rune Fredriksen / NRK

Inventar og romløsninger i dag antyder byggets historie som en militær kaserne. Det er fellesdusjer, store vaskerom og garderober, og korridorer med rom. Forsvarsbygg har kostet på 30 millioner kroner i utbedring av taket, og ser for seg at det må etableres bad- og kjøkkenløsninger for de rommene i de to nederste etasjene som kan være aktuelle som studenthybler. I tillegg må rommene i seg selv totalrehabiliteres.

Hva alt dette kan koste kan Berg bare gi grove overslag på så langt, og ikke noe mer konkret enn «noen titalls millioner».

Det kan gi opp mot 100 hybelenheter avhengig av hvordan arealet disponeres og om alle skal ha eget bad og kjøkken.

– Det er vårt hovedfokus å få et bruk av bygget som bidrar til liv i Gamlebyen, sier Berg. Og det er viktig at bygget er i bruk, i det ligger den beste måten å vedlikeholde det på.

Samskipnaden er avventende

Forsvarsbygg vil gjerne høre fra både private aktører og Studentsamskipnaden i Østfold (SiØ). Avdelingsleder for bolig og eiendom, Dag Lislerud Midtfjell, sier de først må ha hovedfokus på sin bygging av studentboliger på Bjølstad.

– Vi bygger 200 nye studentboliger der, som skal stå ferdig til 1. august. Vi tror vi vil fylle opp disse, og da vil vi også vite mer om hvor stort presset på markedet egentlig er.

– Det har vært uoversiktlig, men vi vet at markedet for studentboliger i mange år har vært veldig presset i Fredrikstad. Hva fremtiden kan gi av behov for studentboliger, er det vanskelig å si noe om nå, fortsetter Midtfjell.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • To anmeldt for promillekjøring

    En kvinnelig bilfører ble lørdag kveld anmeldt for promillekjøring etter at politiet stoppet henne i Vestbygda i Onsøy i Fredrikstad. Blåseprøven viste 1,2 i promille, og kvinnen ble derfor anmeldt for promillekjøring. Hun ble også fratatt førerkortet. Ved 3-tiden natt til søndag ble en mann i 40-årene tatt for promillekjøring på Kråkerøyveien i Fredrikstad. Det ble tatt blodprøve, og mannens førerkort ble tatt i beslag, opplyser politiet på Twitter.