NRK Meny
Normal

– Må åpne for at drapet skjedde i affekt

Forsvarer Arild Holden mener at Fredrikstad tingrett må forkaste tiltates egen forklaring for å kunne dømme ham for overlagt drap.

Arild Holden

47-åringens forsvarer Arild Holden sa i retten at 12 år ville være en passende straff for sin klient.

Foto: Sebastian Nordli/NRK

Aktor Erik Marthinussen la fredag formiddag ned påstand om at 47-åringen som er tiltalt for drapet på Naser Abdol Mohamady skal dømmes til 17 års fengsel for overlagt drap.

47-åringens forsvarer Arild Holden ba retten om at klienten må dømmes på mildest mulig måte. Holden pekte blant annet på at tiltalte selv har forklart at han vurderte om han skulle skyte eller om han skulle snakke med avdøde.

– Temaet i denne saken handler om hvorvidt tiltalte har handlet med overlegg. Retten må være fullstendig overbevist, man må være så sikker som det er praktisk mulig å være for å kunne dømme ham for overlagt drap, sa forsvareren.

Stjal avdødes pass

Holden mener tiltalte skjøt og drepte Naser i affekt. Han la blant annet stor vekt på at tiltalte tok med seg passene til Naser første gang han låste seg inn i avdødes bolig.

– Det er ingen i denne salen, heller ikke tiltalte, som har klart å si noe fornuftig om hvorfor han tok passene. Han reiste til Skjærviken før han snudde og kjørte tilbake. Det viser at han ikke har hatt en klar og fast beslutning om å drepe. Hva skulle han med disse passene? Kom han på andre tanker? Den tvilen som oppstår ved at han beveger seg bort fra åstedet, den er nok til at man ikke kan være sikker på at dette ble gjort med overlegg.

– Det siste døgnet før drapet gjorde han mye rart. Irrasjonelle handlinger som tyder sterkt på at dette ikke var et overlagt drap, fortsatte Holden.

Rettssaken etter drapet på Naser Mohamady

Forsvarer Arild Holden (t.h.) og aktor Erik Marthinussen (bak t.v.) ønsket at prosedyrene skulle gå for lukket rett.

Foto: Sebastian Nordli/NRK

– En familiemann

Forsvareren mener tiltalte opplevde en bunnløs fortvilelse da han fikk mistanke om at hans fraseparerte kone var i et forhold med avdøde.

– Tiltalte er en familiemann. Familien er hans verden. Dette var ikke noe han hadde lyst til å gjøre, men noe som kom til under et indre opprør.

Holden mener retten må bygge dommen på tiltaltes forklaring og dømme ham for forsettlig drap.

– Skal man godta tiltaltes forklaring eller ikke? Retten må forkaste hans forklaring for å kunne dømme ham for overlegg. Man kan ikke forkaste forklaringen hans på noe punkt.

– 12 år er rettferdig

Han mener også at hans klient må få kraftig strafferabatt for å ha meldt seg selv til politiet og lettet etterforskningen av saken.

– Han hadde alle muligheter til å stikke til utlandet eller forspille bevis. Men han meldte seg og sikret en rettegang. Det må belønnes med to-tre år med strafferabatt, forklarte han.

Holden la dermed ned påstand om at klienten straffes på mildest mulig måte.

– Jeg mener straffen i vår sak på ligge et sted ned mot 12 år. Det er en rimelig og rettferdig straff.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Brann i apparat under operasjon

    En operasjon ved Sykehuset Østfold Moss måtte avbrytes etter 15 minutter da det plutselig slo flammer ut av et apparat på operasjonssalen. Det skriver Moss Avis. Hendelsen skjedde i desember og er meldt inn til Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap. Den kunne ha vært farlig både for kirurg og pasient, sier Tom Nordby, avdelingssjef ved kirurgisk avdeling, til avisen.

  • Vil sikre elever internett hjemme

    Ikke alle elever har tilgang til internett, pc eller nettbrett hjemme. Det bekymrer Ap-politiker og lærerskolestudent Synne Skartlien i Rygge. I kommunestyret denne uka ber hun ordføreren svare på hva som skal gjøres for å sikre at elever har nødvendig utstyr hjemme.