Hopp til innhold

Første jul i fremmed land

– Barna våre har aldri opplevd jul før. De er vokst opp med krigen i Syria, med bomber, skyting, tilfluktsrom. Sist desember våget vi oss knapt utenfor døra, forteller moren til fire år gamle Maria.

Jul på mottaket

Nissefar fikk raskt gode hjelpere på asylmottaket på Ørmen i Fredrikstad. Her hjelper Daniel og Ali til med pakkeutdeling.

Foto: Marianne Løkkevik Ekeberg / NRK

Søndag fikk barna på det midlertidige asylmottaket på Ørmen i Fredrikstad sitt første møte med nisse, kakemenn og juletre. En gruppe studenter ved arbeids- og velferdsfag på høgskolen i Østfold og organisasjonen Refugees Welcome to Østfold, arrangerte tradisjonell juletrefest for de 190 beboerne ved mottaket.

Nawara Achkar

-Juletrefest er god integrering, sier Nawara Achkar. Her med Omar (2) på armen.

Foto: Marianne Løkkevik Ekeberg / NRK

– Da jeg var liten og vokste opp i Syria, tok kristne og muslimer del i hverandres høytider. Kirken og moskeen sto side om side, og det var ingen konflikt mellom folk med ulike religioner, forteller initiativtaker og student Nawara Achkar, om hvorfor hun ville lage norsk jul for muslimske barn.

– Å dele norske juletradisjoner er god integrering, sier Nawara.

Gleder seg til hvert besøk

Lyden av Glade jul og syriske strengeinstrumenter fyller gangene mens ivrige barn åpner gaver med lekebiler, dukker og lego. Norske barn på besøk blir raskt dratt med i leken og iveren.

Helle Soos fra Lions International har med seg både barn og barnebarn.

– Det er så fint at det skjer noe her. Ventetiden blir lang for mange. Dette er et veldig fint initiativ fra studentene, sier Helle. Selv er hun innom mottaket flere ganger i uka, og har fulgt mange av beboerne siden de kom.

Helle Soos

- Å feire jul sammen skaper bånd, og å være frivillig her ved mottaket er like givende for meg og barna mine, som for syrerne som bor her, sier Helle Soos.

Foto: Marianne Løkkevik Ekeberg / NRK

– Det er så utrolig mange flotte, ressurssterke mennesker her. De gir meg like mye tilbake av glede og ny kunnskap, som jeg gir dem ved å være her. At vi kan feire jul sammen på denne måten er flott. Det viser gjensidig respekt, og vi lærer å kjenne flere sider av hverandres kultur, sier Helle.

Aller første julefeiring

I pakkehaugen får nissefar raskt hjelp av ivrige unge hjelpere. Barn med nisseluer og passe klissete pepperkake- og julegodterihender gjør snart hele asylmottaket til lekerom, og finner fort tonen med både nissen og klovnene som er på besøk.

Småbarnsmødrene Douaa og Haifa kom til det midlertidige mottaket i Fredrikstad i september.

– Før krigen pleide jeg å ha en kristen venninne på besøk Ramadan. Det var et stort juletre på torvet i desember, og vi dro på julebesøk til kristne venner vi fikk på skolen, forteller Douaa.

– Datteren min, Maria, er fire år gammel nå. Jul er noe hun tidligere bare har sett på TV, sier Haifa.

Ansiktsmaling

Maria (4) likte nissen best, og Barbie. Nå er hun klar for ansiktsmaling, men er litt usikker på om hun vil være sommerfugl eller Batman.

Foto: Marianne Løkkevik Ekeberg / NRK

Både Douaa og Haifa har familie igjen i Syria, og er bekymret for sikkerheten deres. Derfor vil de ikke ha bilder av seg selv på nett, og bruker kun fornavnene sine.

For sin første jul i Norge har begge det samme, store, inderlige ønsket - at de snart skal få en normal, fredelig hverdag igjen, et hjem å bo i, og trygghet og skolegang for barna.