NRK Meny
Normal

Slik knekker du ungdommenes kode-språk

Ungdommenes språk på sms og spill-chat er totalt uforståelig for mange foreldre. Slik kan du knekke koden.

Leet

Bokstaver, tegn og tall skaper full forvirring for foreldre når ungdommene kommuniserer med hverandre.

Foto: Anette Torjusen / NRK

5KJØnN3R DU 1KK3 d3Nn3 1n9R3553n? D4 3r du 1kK3 4L3N3.

Tror du dette er skrivefeil, eller ser du med en gang hva det står? Ungdommenes eget spillspråk brukes flittig både på chat og sms, men mange foreldre klør seg i hode når man ser blandingen av bokstaver og tall.

Hadde en voksen sett chaten min, hadde de ikke skjønt noe.

Marianne Skadal

– Kan ikke ta pauser i spill

Leet, l33t, 1337 eller Leetspeak er et alternativt alfabet, brukt hovedsakelig av unge dataspillere og deltagere i nettbaserte fora verden over. I denne skrivemåten brukes kombinasjoner av tall, bokstaver og andre tegn istedenfor de ordinære bokstavene. Og det brukes mye av norske ungdommer.

Eksempler på leet er for eksempel at 0 (null) brukes i stedet for O (bokstaven O), 7 i stedet for T, 1 i stedet for I og så videre.

Marianne Skadal

Marianne Skadal forteller at voksne har problemer med å forstå hva leet-språket er.

Foto: Privat

Skriftspråket inneholder også en del ord som man ikke finner i noen andre ordbøker.

Marianne Skadal er nestleder for datatreffet Fredrikstadlan og jobber for The Gathering på Hamar. Hun er godt kjent med leet og bruker det mye selv.

– Jeg bruker det mest til online-spilling, spesielt ved spill som World of warcraft (wow) og League of Legends (lol), forteller hun, og fortsetter:

– Når du spiller de spillene kan du ikke ta deg pauser, samtidig som du skal kommunisere. Derfor skriver man forkortelser for å få frem det du vil si så fort som mulig uten at det går ut over spillingen din, forklarer hun.

Det er nerdedelen av leet, legger hun til.

Påvirker dagligspråket

– Så har du leet som forkortelser på teksting. Mange bruker det på sms og chat utenom også.

Her kan du oversette norsk til leet

Hun forteller at når man spiller er det ekstra viktig å være høflig.

– Man bruker ofte GG, for å fortelle at det var et good game, bra jobba. Spesielt når man er ferdig med et spill.

Leet-språket har også hatt innflytelse på dagligspråket til en del norske ungdommer, først og fremst ordet noob, som er en slang for ordet newbie som betyr nybegynner.

Skadal tror mange foreldre har store problemer med å skjønne hva ungdommene skriver, og at det også brukes som et kodespråk mellom ungdom.

– Hadde en voksen sett chaten min, hadde de ikke skjønt noe.

Også ungdommene må google for å finne ut hva alt betyr.

– Jeg må noen ganger få forkortelsene oversatt jeg også, sier hun lattermild.

Eget stammespråk

Eirik Solhiem, redaktør for NRKbeta og prosjektleder i NRKs utviklingsavdeling, er også godt kjent med leet.

– Jeg har fulgt med på internett-farsottene og ser at mange gjerne tar bilder og sender det med tekst som er en kombinasjon av leetspeak og det som vi kaller lolspeak. De to flyter i hverandre, forteller han.

Han sier det er interessant at det bare finne som skriftspråk, og det finnes ingen helt stramme regler for hvordan man bruker det.

Eirik Solheim, Redaktør for NRKbeta og prosjektleder i NRKs utviklingsavdeling

Eirik Solheim i NRKbeta mener forkortelser har kommet for å bli.

– Det har kommet for å bli og det utvikler seg hele tiden. Leet er fortsatt et språk som brukes mye av internett-undergrunnen og nerder, men mange av kombinasjonene henger sammen og har blitt allemannseie, sier Solheim.

På mange måter er også dette et stammespråk, som man ser igjen i andre grupperinger.

– De som spiller golf har ofte humor bare de skjønner, på samme måte som nerder synes det er moro å ha et språk bare de forstår. Det blir en måte vise kunnskap og tilhørighet på.

Selv om spesielt leet tilhørte datanerdene, har utviklingen på mobil og nettbrett gjort at det digitale skriftspråket har flyttet seg.

– Det er morsomt å ta den helt ut, og ta for eksempel oss som jobber mye digitalt, så er det gøy å ta bilde hvis man får hotellrom med 404 på døren. 404 er en kode for «page not found», og en kjent feilmelding, forteller han.

Møter du som forelder på andre utfordringer, kan du også finne hjelp på Urban dictionary.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • 6 mill. til natur

    Fylkestinget har bevilget seks millioner kroner til utsatte naturmiljøer i fylket. Det er Miljøpartiet De Grønne som har drevet fram saken. – En del naturmiljøer som bekker, enger, og dammer, er blant de naturmiljøene som nå kan bli rehabilitert, sier gruppeleder i partiet Erik Skauen.

  • Nyheter fra Østfold