Forskuddsbetalte for oppussing - måtte gjøre arbeidet selv

Samboerparet fra Moss forskuddsbetalte over 550.000 kroner til en håndtverker som skulle pusse opp boligen, men bare litt av arbeidet ble gjort. Håndtverkeren er nå tiltalt for å ha lurt en rekke personer.

Sigmund Lyngmo og Monica Løvold

Sigmund Lyngmo og Monica Løvold føler at de ble utnyttet på det groveste av håndtverkeren fra Østfold. De betalte masse penger for arbeid som aldri ble utført.

Foto: Nicolai Delebekk / NRK

Den 43 år gammel tømrereren fra Østfold er tiltalt for grovt bedrageri og grov utroskap etter at en rekke privatpersoner forskuddsbetalte for håndverkstjenester som aldri skal ha, eller bare delvis ble utført.

Ifølge tiltalen, inngikk østfoldingen i 2015 et samarbeid med et selskap hvor han fikk lovlig tilgang til e-poster og/eller passord og konto på Finn.no. På den måten kunne han skaffe seg nye kunder ved å utgi seg for å være en representant fra firmaet, uten tillatelse fra daglig leder i firmaet. Han skal ha sendt ut forskuddsfakturaer på vegne av selskapet, og oppgitt sitt private kontonummer. Firmaet han inngikk samarbeid med, gikk konkurs.

NRK har snakket med den tiltalte håndverkeren, men han ønsker ikke å kommentere saken.

– Ødela boligdrømmen

En av familiene som skal ha blitt lurt trill rundt av østfoldingen, er samboerparet Monica Løvold og Sigmund Lyngmo. De hadde planer om å pusse opp bad og kjøkken i mai 2014 og forskuddsbetalte 557.866 kroner. Det ble gjennomført noe arbeid, men ikke i samsvar med forskuddsbetalingene, forteller samboerparet. I tiden etterpå har de fått store problemer.

– Den såkalte tømreren har gjort livet vårt vanskelig. Det har gått mye på det psykiske. Han har klart å ødelegge boligdrømmen vi hadde. Jeg gikk gravid og ønsket at alt skulle være perfekt. Vi leide han inn for å fikse opp huset. Men han stjal pengene våre og gjorde mange feil underveis, slik at ting ble bare enda dyrere for oss, sier Løvold.

Det tok lang tid før de kunne flytte inn i huset.

– Han gjorde oss hjemløse i ett og et halvt år. Vi hadde en nyfødt unge og bodde med svigerforeldrene. Det var ikke slik jeg så for meg at det skulle bli, sier hun.

Mener han utnyttet en sårbar situasjon

De mener det var vanskelig å ikke bli lurt.

– Vi fikk ganske godt inntrykk i starten og vi gjorde alt forarbeidet som det står at man skal gjøre før man pusser opp. Etter hvert som vi skjønte at noe ikke var som det skulle, opplevde vi en rådvillhet. Samtidig skulle jeg passe på Monica som gikk gravid.

Lingmo mener østfoldingen utnyttet deres sårbare situasjon.

– Jeg satt på fødestua og måtte ta avgjørelser om huset vårt. Det var en helt absurd situasjon. Jeg har hørt fra flere at han har brukt sårbare situasjoner for å få sin vilje. Jeg angrer på at jeg ikke spurte noen om hjelp, sier han.

Han håper at andre kan ta lærdom av denne saken.

– Be om hjelp om man er usikker. Det kan være foreldre eller profesjonelle. Jeg føler meg som verdens dummeste når jeg tenker tilbake på det, men hadde vi bedt om hjelp hadde vi stått en bedre situasjon nå.

Har meldt inn krav på 12 millioner

Siden 2010 har 193 kreditorer, bestående av privatpersoner og selskaper, meldt inn krav på 12 millioner kroner. Det skriver vg.no.

Ifølge tiltalen, betalte en familie i Moss blant annet et forskudd på omtrent 1,2 millioner kroner i april 2014 for total renovering og tilbygg på enebolig. I tiltalen står det at bare ble gjort arbeid for 400.000 kroner. I desember 2014 betalte en annen familie i samme by forskudd på 162.500 kroner, samt forskudd på baderomsfliser på 120.000 kroner. Pengene skal ha gått til tiltaltes konto. Det skal ha blitt utført noe rivning og grunnarbeid, men paret mener at det ikke ble gjort så mye som de har betalt for. Flisene skal ikke ha blitt levert.