NRK Meny
Normal

Forskere skal fiske etter uønsket hummer

Svenske forskere skal fiske etter amerikansk hummer på Västkysten i mai. Mange funn av den uønskede arten de siste årene uroer fagfolk.

Amerikansk hummer

I fjor ble det fisket 21 amerikanske hummere ved

Foto: Havforskningsinstituttet

Havsfiskelaboratoriet i Lysekil har fått tillatelse til å fiske etter den uønskede hummerarten i havnen i Lysekil to uker i mai, melder SVT Västnytt.

I fjor høst ble det gjort en rekke funn av amerikansk hummer langs den svenske vestkysten, og dette uroer forskerne. De frykter at det kan føre til spredning av sykdommer og parasitter til den europeiske arten som finnes i våre farvann.

– Den amerikanske hummeren er en fremmed art. Den er mye lik vår egen hummer, men bærer oftere på parasitter og sykdommer som den europeiske hummeren ikke har. Vi vet også at de to artene kan pare seg med hverandre. Det så vi i Gullmarn i fjor. Vi vet ikke konsekvensene av slik paring, sier hummerforsker Vidar Øresland ved Havsfiskelaboratoriet til SVT Västnytt.

21 eksemplarer i fjor

Amerikansk hummer ble første gang funnet i Sverige i 2008. I fjor ble det fisket på hele 21 eksemplarer.

Amerikansk hummer finnes ikke naturlig i våre farvann. Den kan heller ikke vandre tvers over Atlanteren. Det selges levende amerikansk hummer i svenske fiskebutikker. Forskerne tror folk som har kjøpt slik hummer har satt den ut i teiner i sjøen for å bruke den seinere, og at hummerne kan ha rømt fra disse teinene.

Forskerne ved Havsfiskelaboratoriet har fått en bevilgning på 40.000 kroner og tillatelse til å fiske etter hummer i et område der det normalt er fiskeforbud. De skal sette ut et trettitalls teiner for å få et bilde av hvor mye amerikansk hummer det finnes i området. Forskerne vil også undersøke hummeren for sykdommer og parasitter de amerikanske hummerne kan bære på, melder SVT Västnytt.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Elyounoussi med målgivende

    Mohamed Elyounoussi fra Sarpsborg hadde en målgivende pasning da Norge utlignet til 1-1 i treningskampen mot Australia fredag kveld. Det var Ola Kamara som satte ballen i mål bak Mathew Ryan.

  • Se 18.50-nyhetene