Doktorgradsstipendiat Vivian Kjelland studerer flått.
Sammen med veileder og førsteamanuensis Audun Slettan har hun flere forskningsprosjekter.
Målet er å bedre kunnskapen om utbredelse, smittefare og forbedre diagnostikken og behandlingen av flåttbårne sykdommer, skriver
.Les også:
Forskerne samarbeider med eksperter ved Sørlandet Sykehus, Veterinærinstituttet, Universitet i Umeå i Sverige og med forskere fra Moskva.
Jakter på smitte
Kjelland dissekrerer flåtten og henter DNA når hun jakter på borreliabakterier.
Dersom flåtten er infisert av for eksempel borreliabakterier, vil det i tillegg til flåttens eget DNA være små mengder av DNA fra bakterier i prøven.
– Vi fant variasjon både i løpet av sesongen og fra sted til sted, men totalt hadde omtrent 23 prosent av flåtten i de undersøkte områdene borreliabakterien i seg, sier forskeren til Forskning.no
Flåtten finnes langs kysten fra Østfold til Nordland.
Les også:
Ingen grunn til å holde seg innendørs
Kielland mener det er vanskelig å beskytte seg helt mot flått, men oppfordrer folk til å slappe av og nyte sommeren.
– Det er ingen grunn til å holde seg innendørs, fortsett å nyte naturen. Det viktigste man kan gjøre er å beskytte seg, sjekke grundig hver dag om man har flått, og fjerne eventuelle flått umiddelbart, sier hun.
- Den beste måten å fjerne flåtten på, er å ta tak, gjerne med pinsett, så nærme huden/bittstedet som mulig, og trekke flåtten rett ut. Ikke vri, smør på vaselin, smør, olje eller bensin, brenn den med sigarett eller lignende, bare trekk den rett ut med en gang.
Hun legger fram doktorgraden i løpet av 2010.
I 2008 ble det meldt 347 tilfeller av Lyme borreliose i Norge. Landsgjennomsnittet er 6,7 sykdomstilfeller per 100 000 innbyggere.
Les også: