NRK Meny
Normal

Forplikter seg til å ta imot flere lærlinger

Nortura forventer å ta inn 50 lærlinger i 2018, mot bare 8 i fjor. Kunnskapsministeren er glad næringslivet forplikter seg.

Nortura Sarpsborg forplikter seg til å ta inn flere lærlinger

Nortura og Østfold Fylkeskommune har signert en intensjonsavtale som gir flere lærlingeplasser.

Foto: Hermund Lybekk Kjernli / NRK

Å skaffe nok lærlingplasser har i lengre tid vært en utfordring i Østfold. Nå forplikter Nortura seg til å ta inn langt flere lærlinger i årene som kommer.

Stig Barstad, fabrikksjef Nortura Sarpsborg

Stig Barstad, fabrikksjef Nortura Sarpsborg.

Foto: Hermund Lybekk Kjernli / NRK

– Vi ønsker å ta et større samfunnsansvar i forhold til dette med lærlinger, og ikke minst rekruttere lærlinger gjennom en langsiktig ansettelsespolicy, sier Stig Barstad, fabrikkdirektør ved Nortura Sarpsborg.

Vil bygge konkurransekraft

I 2014 hadde Nortura 8 lærlinger. I år forventer de at tallet stiger til 20, mens målet i 2018 er hele 50 læringer. Disse vil bli rekruttert fra restaurant- og matfag, teknikk og industriell produksjon, service og samferdsel, bygg- og anleggsteknikk og elektrofag.

– Det å satse på lærlinger her er å bygge konkurransekraft. Det er å ta vare på ungdommer, og å sette gjensidige krav til hverandre, fortsetter Barstad.

Kunnskapsministeren Thorbjørn Røe Isaksen Isaksen var i dag på besøk hos Nortura. Han er glad for at bedrifter tar ansvar for å ta inn flere lærlinger.

Torbjørn Røe Isaksen på besøk hos Nortura Sarpsborg

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaken (t.h) på besøk hos Nortura. Han er glad det kommer flere lærlingeplasser til fylket.

Foto: Hermund Lybekk Kjernli / NRK

– Det er veldig bra, fordi Østfold har ligget alt for lavt på antall lærlinger. Det har rett og slett vært for mange som ikke har fått lærlingplass, så det er veldig bra at arbeidslivet forplikter seg til å ta imot lærlinger. Det er jo å kaste blår i øynene på folk når 8 000 elever hvert eneste år ikke får lærlingplass.

Avhengig av kontakt mellom arbeidsliv og skole

Kunnskapsministeren forteller at regjeringen har økt lærlingtilskuddet to år på rad, og at alle som selger til det offentlige må ha lærlinger fra neste år av.

– Vi er helt avhengig av at det er tett kontakt mellom arbeidslivet og skolen, hvis ikke faller lærlingordningen sammen. Hvis du får et fagbrev som ingen har bruk for, så er det ikke til nytte for noen.

Ingjerd Schou, Thorbjørn Røe Isaksen og Inger-Christin Torp
Foto: Hermund Lybekk Kjernli / NRK

Intensjonsavtalen er inngått mellom Østfold Fylkeskommune og Nortura. Fred Sandmoe, assisterende fylkesdirektør, er klar på at avtalen er mer enn bare store ord.

– Jeg oppfatter at den er forpliktende, og jeg oppfatter at det er en gjennomtenkt strategi fra Nortura sin side ved at de velger å gjøre det på denne måten.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Sjekk snøen før du dumper den

    Regler for forurensing gjelder også for dumping av snø, sier miljøverndirektør hos Fylkesmannen, Karsten Butenschøn. Skal du forurense må du søke tillatelse – eller forsikre deg om at den snøen du måker ikke inneholder søppel eller farlige stoffer.

    Snømåking (Illustrasjonsbilde)
    Foto: Svein Sundsdal / NRK
  • Brannøvelse i Rakkestad

    Rakkestad Brannvesen skal ha øvelse i Nærbyveien i dag lørdag. Det kan bli synlige flammer og røyk i forbindelse med denne øvelsen.