NRK Meny
Normal

Fornøyd med lønnsoppgjøret

– Dette er en seier for oss, sier distriktssekretæren i Fellesforbundet i Østfold om viderearbeidet med pensjonsordningen for de industriansatte.

Hans Petter Pettersen

Fellesforbundets distriktssekretær i Østfold er fornøyd med årets lønnsoppgjør i frontfagene.

Foto: Rune Fredriksen / NRK

– For det første er vi glade for å ha et anbefalt forslag. Når du har vært hos mekleren så får du ikke alt gjennom, men det som ligger der nå er vi fornøyd med, sier distriktssekretær Hans Petter Pettersen i Fellesforbundet, Østfold.

NRK snakker med ham kort tid etter at enigheten ble kjent, og han forteller at han har fått skum-lest detaljene i avtalen.

12 timer på overtid ble Norsk Industri og Fellesforbundet enige om et nulloppgjør i årets lønnsforhandlinger. Dermed unngår nasjonen, partene og befolkningen at 26.000 arbeidere går ut i streik i dag, nesten 1500 av dem i Østfold.

Nulloppgjør, men ikke helt

Partene ble enige om at det sentrale tarifftillegget i år skal være på null kroner. Men den reelle lønnsøkningen blir på 2,4 prosent på grunn av andre faktorer, ifølge Norsk Industris pressemelding.

– Det er også slik at TeKo-bedriftene våre (tekstil og konfeksjon), som er lavtlønte, får et tillegg på to kroner timen, legger Pettersen til.

Arbeidsgiversiden melder også om at de er fornøyde etter maratonmeklingen som startet lørdag kveld på Hotel Opera i Oslo.

– Jeg forventer nå at etterfølgende oppgjør ender opp innenfor frontfagets rammer, og dermed er lojale mot industrien, sier administrerende direktør Stein Lier-Hansen i Norsk Industri.

Nye runder om pensjon

Ett av de store stridsspørsmålene mellom partene var hvordan pensjonsordningene skal struktureres framover. Partene ble enige om at de ikke kom i mål, men at arbeidet skal fortsette. Pensjonsutredningen er tatt ut av frontfagsoppgjøret, og skal utredes i regi av regjeringen. Utredningen skal bygge på Norsk Industri og Fellesforbundets enighet om at dette skal bære form av en pensjonskonto. Dette er en seier for arbeidstakersiden, mener Pettersen.

– Vi får ikke løst alle problemer med pensjonen i ett oppgjør. Det at vi nå skal utrede dette sammen med regjeringen, med føringer om at vi skal ha pensjon fra første krone uavhengig av størrelse på stilling. Det er bra.

– Dette er en seier for dere?

- Dette ser vi som en seier ja. Vi kunne selvsagt ha ønsket oss mer, men det kommer flere runder.

Avtalen anbefales overfor Fellesforbundets medlemmer, og de skal si sin mening i en uravstemning i slutten av måneden. Det tror Pettersen vil ende i at forslaget godtas.

– Jeg regner med at det blir et ja i uravstemningen.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Bil i grøfta på Hvaler

    Politiet har fått melding om en bil som har kjørt ut i grøfta på Skjærhalden på Hvaler. Politiet og ambulanse er på vei.

  • Tatt i 78 km/t i 60-sone

    Politiet har hatt trafikkontroll på fylkesvei 119 ved Dilling i Rygge. Det ble skrevet ut tre forenklede forelegg og høyeste målte hastighet var 78 km/t i en 60-sone.