NRK Meny
Normal

– Nødnett er et viktig verktøy for oss

Med den nye beredskapsmeldingen som kom i dag fikk Redningsselskapet det akkurat slik de ville.

Generalsekretær i Redningsselskapet, Rikke Lind

Generalsekretær i Redningsselskapet, Rikke Lind, er svært fornøyd med at regjeringen foreslår at redningsselskapet skal få full tilgang på Nødnett.

Foto: Ernst Larsen/Redningsselskapet

Redningsselskapet er godt fornøyd med at regjeringen nå vil inkludere redningsskøytene fullt ut i Nødnett.

Generalsekretær Rikke Lind i Redningsselskapet håper på et raskt vedtak i Stortinget, og at redningsskøytene landet rundt kan ta Nødnett i bruk så raskt som mulig.

– Vi er veldig glade for regjeringens avgjørelse. Dette er et standpunkt som vi har hatt en god stund. Vi har gitt klar beskjed om at beredskapen og samhandlingen må bli bedre. At vi får tilgang på nødnettet er et viktig verktøy for å klare dette, slår hun fast.

Var ikke forberedt

Regjeringen ønsker å sørge for at frivillige organisasjoner blir fullverdige brukere av nødetatenes nye, lukkede sambandssystem.

– Dette vil bety at hvis det foregår en aksjon uten for eksempel Fredrikstad eller Moss, hvor vi har skøyter, så vil vi raskt være i samme talegruppe på nødnettet som brannvesen, politi eller andre nødetater som er involvert. Redningsskøyta vil høre hva politiet sier og hvordan de posisjonerer seg, og vi vil kunne samhandle veldig raskt og effektivt, sier hun.

Slik situasjonen er i dag må Redningsselskapet og andre frivillige organisasjoner ringe på telefon og be om at nettet åpnes, så de kan gi og motta beskjeder over Nødnett.

– Jeg var ikke forberedt på at dette skulle komme. Jeg er veldig glad og vil gi ros til justisminister Grete Faremo for denne beslutningen, sier Lind.

– Frivillige spiller en sentral rolle

Utrullingen av nødnettutstyr for frivillige vil foregå i to trinn:

Først vil Røde Kors Hjelpekorps, Norsk Folkehjelp, Norske Redningshunder og Redningsselskapets Sjøredningskorps umiddelbart og på permanent basis få overta det nødnettutstyret de har hatt til låns.

Deretter vil Direktoratet for nødkommunikasjon (DNK) innlede en prosess for å anskaffe flere nødnettradioer til fordeling blant frivillige organisasjoner.

– De frivillige spiller en sentral og integrert rolle i redningstjenesten og er naturlige brukere av Nødnett. I mange sammenhenger er de frivillige den eneste tilgjengelige ressursen i akuttfasen, sier justis- og beredskapsminister Grete Faremo.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Lang ventetid på Trøskenveien

    Det er opp mot 40 minutters ventetid på fylkesvei 114 mellom Sarpsborg og Skiptvet på grunn av veiarbeid.

  • Arbeidsulykke i Fredrikstad

    Nødetatene har rykket ut etter melding om en arbeidsulykke på Råbekken i Fredrikstad. Ifølge Fredriksstad Blad skal en person ha fått klemt armen i en maskin. Et Sea King-redningshelikopter har også blitt sendt til stedet.