Melder seg ut i protest mot narkotikapolitikken

An-Magritt Skancke-Garmaker kan ikke stå inne for MDGs forslag om å utrede lovendring for å legalisere cannabis, hasj og marihuana.

An-Magritt Skancke-Garmaker

An-Magritt Skancke-Garmaker var nominasjonskomiteens forslag til ny fylkesleder i MDG. Nå melder hun seg i stedet ut i protest.

Foto: Trond Øyvind Karterud / NRK

– Jeg har to barnebarn som er tenåringer. De trenger å se at noen tør å ta standpunkt. Og det gjør jeg ved å melde meg ut. Jeg er totalt imot enhver økning av rusmidler, sier Skancke-Garmaker.

Det er ikke første gang det diskuteres om det omstridte punkt 19 i partiets program. Også på årsmøtet i Moss i går ble det brukt godt med tid om det skulle bli mulig å reservere seg mot standpunktet. Men siden det ikke sto på agendaen i utgangspunktet, ble det ikke fattet noe vedtak om det.

Skulle ikke stått der

Skancke-Garmaker sier det ene punktet er så vanskelig å forholde seg til at det veier tyngre enn alle de andre punktene hun er enig med partiet i:

– Jeg har sett hva rusmiddelbruk, også de såkalte lette som hasj og marihuana, gjør med folk. Og det har ingenting med politikk å gjøre. Og ingenting med miljøpolitikk å gjøre. Så for meg er det faktisk viktigere å ta det standpunktet. Jeg kan jobbe med miljøet i mange andre organisasjoner, sier hun.

– Hvilke problemer ser du at dette kan skape for MDG?

– Jeg ser store problemer ved det. For det er jo kontroversielt med rusmidler, barn og ungdom. Og når pressen begynner å stille spørsmål ved om vi er for å legalisere hasj og marihuana, selv om det ikke er det som står. Det står at det skal vurderes.

– Men forstår du at folk oppfatter det som om dere er for å legalisere?

– Ja, det forstår jeg. Jeg mener jo at det punktet skulle aldri vært der.

Vanskelig sak

Den nyvalgte lederen for MDG Østfold, Tor Øyvind Westbye, vil ikke ha oppmerksomhet omkring dette ene punktet i programmet. Han vil heller belyse de andre sakene partiet skal gå til valg på.

Tor Øyvind Westbye

Nyvalgt leder for MDG Østfold, Tor Øyvind Westbye, vil heller få fokus på de andre sakene partiet går til valg på.

Foto: Trond Øyvind Karterud / NRK

– Vi må ha en god skolering fram mot valgkampen og satse på å verve enda flere medlemmer og aktivister for å bringe budskapet om den grønne omstillingen videre.