Normal

Foreldrepar svindlet til seg 450.000 kroner

Et foreldrepar er dømt for å ha svindlet til seg vel 450.000 kroner i overgangsstønad og trygd. Til tross for at de bodde sammen, oppga de at de var separert.

Moss Tingrett

Et foreldrepar er dømt for trygdesvindel i Moss tingrett.

Foto: Shemsi Bunjaku / NRK

Moss tingrett har dømt både moren og faren til fengsel i et halvt år. Halvparten av straffen er gjort betinget for begge. De to er i 30-års alderen.

I retten innrømmet begge de faktiske forhold. De hevdet dog at moren hadde fått instrukser fra saksbehandleren hos NAV om å gjøre det hun hadde gjort.

Far var mye borte

Mannen har et arbeid som fører til at han er mye borte fra hjemmet. Kvinnen arbeidet ikke fordi hun ikke hadde barnehageplass til barna. Hun opplevde at hun hadde dårlig med penger til å forsørge barna, og ville søke sosialhjelp hos NAV.

Det ble til at hun søkte om overgangsstønad og utvidet barnetrygd som om paret var separert. Hun forklarte for saksbehandleren at hun var mye alene med barna, og hun ble forklart at hun kunne søke om stønad dersom hun var enslig.

I retten forklarte moren at de hadde samme adresse da søknadene ble levert, men at faren var så mye borte at hun i praksis var alenemor.

Leverte falske attester

For å få overgangsstønad og utvidet barnetrygd måtte de to levere meklingsattest og erklæring på samlivsbrudd. De tilstod i retten at de hadde fylt ut disse papirene og undertegnet dem, selv om opplysningene ikke var riktige.

Påtalemyndigheten foreslo at begge skulle dømmes til fengsel i seks måneder, men at 90 dager av straffen ble gjort betinget. Begge foreldrene ba om å bli dømt til samfunnsstraff i stedet for fengsel. Men retten endte opp med en dom i tråd med forslaget fra påtalemyndigheten.

Moss tingrett tok utgangspunkt i at praksis er at det skal reageres med fengsel for trygdebedrageri som overgår folketrygdens grunnbeløp. I dette tilfellet fikk moren utbetalt samlet over 450.000 kroner i løpet av perioden fra vinteren 2010 til høsten 2012.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Kl. 23.00: Siste nytt fra Østfold

  • Kvinne knivstukket i Moss

    En dame i 50-årene er kjørt til sykehuset på Kalnes etter å ha blitt knivstukket i en privatbolig ved Vesthellinga i Moss i kveld. Gjerningsmannen ble raskt pågrepet. Kvinnen er innlagt med flere stikkskader, men det er foreløpig ukjent hvor hardt skadet kvinnen er.