NRK Meny
Normal

– Barn med ekstra behov blir sviktet

Et foreldrepar stevner Sarpsborg kommune fordi de mener skolen ikke er kompetent nok til å gi datteren med barneautisme god nok hjelp.

Roger Kraft og Elisabeth Johansen

Foreldrene til Thea, Roger Kraft og Elisabeth Johansen, er ikke fornøyde med oppfølgingen datteren får på skolen.

Foto: Siw Mariann Strømbeck / NRK

Thea er ei aktiv og blid jente med litt andre behov enn 7-åringer flest. Hun har barneautisme og trenger tegnspråklighet rundt seg. Men Thea får ikke den hjelpen hun trenger på skolen, mener foreldrene.

– De sier jo rett ut at de ikke har kompetanse. Jeg er frustrert og engstelig for hvor veien skal gå videre, sier mor Elisabeth Johansen.

Har engasjert advokat

Foreldreorganisasjonen i Sarpsborg er en interessegruppe for foreldre til barn med bistandsbehov. De mener saken ikke er unik, og at kommunen bryter opplæringsloven for flere barn med særskilte behov.

Theas foreldre har engasjert advokat og stevner Sarpsborg kommune.

– Foreldrene ber ikke om fryktelig mye, de ber om en trygg skolehverdag. Og de ber om at jenta de sender på skolen skal kunne prate med noen som klarer å svare, sier familiens advokat Per Bjørge.

Per Bjørge

Per Bjørge er familiens advokat.

Foto: Siw Mariann Strømbeck / NRK

Bjørge sier han har inntrykk av at Sarpsborg ikke er en god kommune å vokse opp i hvis man trenger særskilte behov.

Uenige i kritikken

De ansvarlige i Sarpsborg kjenner seg ikke igjen i kritikken, men har bedt om en gjennomgang av tjenestene sine.

– Jeg tenker at vi er godt skodd. Vi ser jo at mange flytter til denne kommunen på grunn av at vi er gode på å jobbe spesialpedagogisk, sier Karianne Darum, enhetsleder for spesialpedagogiske tiltak. Hun poengterer at de er opptatt av å gjøre ting bedre.

Moren til Thea håper at datteren vil få en verdig skolegang.

Elisabeth Johansen

Mor Elisabeth Johansen håper datteren kan få en verdig skolegang.

Foto: Siw Mariann Strømbeck / NRK

– Det eneste vi ønsker er at vårt barn skal ha en verdig skolegang og få lov til å utvikle seg i det tempoet og nivået hun er på, sier mor Elisabeth Johansen.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Uenige i forslag om vannskuter

    Politiet er sterkt kritisk til reglene for bruk av vannskuter som Sarpsborg, Fredrikstad og Hvaler kommuner ønsker å innføre, skriver Sarpsborg Arbeiderblad. Den foreslåtte fartsbegrensningen på fem knop inntil 150 meter fra land vil medføre store begrensninger også for politiet og være vanskelig å håndheve.

  • Helfo består i Fredrikstad

    Regjeringen har bestemt at Helfo fortsatt skal ha kontor i Fredrikstad, sier Tage Pettersen stortingsrepresentant fra Høyre. Etaten skal omorganiseres og antall kontor reduseres fra 22 til 6. Men kontoret i Fredrikstad består.