NRK Meny
Normal

Foreldre dømt til fengsel for vold mot datteren

Et foreldrepar i begynnelsen av 30-årene er i Heggen og Frøland tingrett på Mysen begge dømt til fengsel i et halvt år for voldsbruk mot en seks-sju år gammel datter.

Rettssal

Foreldrene møtte for retten i forrige uke.

Foto: Linda Vespestad / NRK

Høsten 2013 fortalte jenta, som da var sju år, læreren sin at hun ofte ble slått hjemme av faren, blant annet med belte. Noen måneder tidligere hadde jenta fortalt at moren hadde slått henne.

Redd for å skitne seg til

Kontaktlæreren tok affære og barnevernet ble koblet inn. Til læreren, barnevernet og i dommeravhør har jenta forklart at foreldrene slo henne dersom hun gjorde noe feil eller noe de ikke likte. Som eksempler ble det nevnt dersom hun så på TV i stedet for å rydde eller dersom hun glemte lue eller vanter.

To av jentas lærere forklarte i under rettssaken i forrige uke at de hadde lagt merke til at jentungen ble usedvanlig redd dersom hun hadde skitnet til klærne sine på skolen, eller dersom hun hadde mistet en lue eller vante. Til en av lærerne sa hun sommeren 2013 at moren ble sint og slo henne dersom hun kom hjem med skitten bukse.

Innrømmet bare klaps

Foreldrene erkjente ikke skyld. I retten hevdet de at det eneste de hadde gjort av voldelige handlinger var noen klaps på bakenden og hendene. Dette betegnet de som en del av barneoppdragelsen og sa at det hadde skjedd når jenta etter gjentatte oppfordringer ikke lyttet til dem.

Heggen og Frøland tingrett la stor vekt på vitneforklaringene fra lærerne og barnevernskonsulenten som har arbeidet med jenta. De tre har både snakket med henne og observert atferden hennes.

Begge ansvarlige

Tingretten oppfattet at foreldrene i hovedsak var enige om bruken av vold og mener at det ikke er av avgjørende betydning hvem av dem som faktisk slo. Retten mener det forelå psykisk medvirkning fra den ene da den andre slo.

– Etter rettens syn har jenta levd i et vedvarende trusselregime hjemme, opprettholdt av foreldrene ved at de slo og truet med å slå henne, heter det i dommen.

Begge foreldrene er dømt til fengsel i et halvt år. De er også dømt til å betale 30.000 kroner i erstatning til datteren.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Fire av fem tatt i arbeidstilsyn

    Arbeidstilsynet har kontrollert 35 bedrifter i Akershus og Østfold - 29 av dem har fått pålegg om utbedringer eller blir ilagt bøter. Dette dreier seg om forhold som kan føre til dødsulykker, sier tilsynsleder Vigdis Tingelstad i Arbeidstilsynet Akershus og Østfold.

  • Kan ha funnet farlig gods på strand

    Svensk kystvakt og redningstjeneste undersøker nå en pose som har drevet i land på Jutholmen vest for Koster. Ifølge Strømstad Tidning inneholder posen en ukjent, tyktflytende væske, og redningstjenesten mistenker at det kan være snakk om et skadelig stoff.