– Har levd med vold så lenge de kan huske

Et foreldrepar fra Indre Østfold er dømt til fengsel for vold mot sine barn.

Heggen og Frøland tingrett

Heggen og Frøland tingrett har dømt et foreldrepar for vold mot sine barn.

Foto: Glenn Thomas Nilsen / NRK

– Det skjer nesten hver kveld, det har skjedd hver kveld, fortalte ett av barna i dommeravhør.

Ifølge dommen fra Heggen og Frøland tingrett fortalte barna at begge foreldrene slo dem i ansiktet i tillegg til at faren slo på rumpa og i bakhodet.

En helsesøster forklarte i retten at et av barna i 2008 hadde fortalt henne at de hadde blitt slått av moren og faren – i tillegg til å ha blitt utsatt for en straff som gikk ut på at de måtte stå på knærne.

Innrømmet å ha slått barna

– Barnet kunne ikke forstå hva de hadde gjort galt som gjorde at de skulle bli slått eller straffet slik, sa hun.

Begge foreldrene innrømmet i retten at de hadde utøvd vold mot barna, men ikke i en så stor grad som barna hadde forklart.

Tingretten dømte faren til ett års fengsel, hvor seks måneder gjøres betinget. Mor fikk ti måneders fengsel, hvor fem måneder gjøres betinget

I dommen står det at «voldsbruken har skjedd i guttenes eget hjem, det stedet hvor barna mest av alt trenger å kunne føle seg trygge. Det er spesielt alvorlig for barna når voldsregimet er utøvd av begge foreldrene i fellesskap.»

Fortsatte med vold etter at barnevernet var i bildet

Voldsbruken skal ha foregått i minst fem år og retten mener det er skjerpende at foreldrene har fortsatt med volden etter at barnevernet var i bildet for noen år siden.

Ett av barna skal ha fått betydelige psykiske skadevirkninger som følge av volden. Foreldrene er også dømt til å betale 60.000 kroner i oppreisning til to av barna.