– Start forebygging i barnehagene

Barnehagebarn må få øve seg på å skille godt fra ondt, mener ekspert.

IS-krigere i Raqqa

REISER: Offisielle tall viser at rundt 70 har reist til Syria for å krige, men tallet kan være dobbelt så høyt. For å forebygge radikalisering, bør man starte allerede i barnehagen.

Foto: Raqqa Media Center- File / Ap

Norske kommuner setter som oftest inn støtet mot radikalisering på barneskolen, men Sonja Iren Eidissen, seniorrådgiver i Det kriminalitetsforebyggende råd (KRÅD), mener man bør starte enda tidligere.

Barn er veldig lett påvirkelige, derfor mener jeg det er smart å begynne i barnehagealder

Sonja Iren Eidissen

– Det gir større sjanse for at de ikke så lett trekkes til fanatiske gjenger og kulturer når de blir ungdom og eldre. Fordi de allerede fra de var små har lært at det gjør vi ikke, vi er tolerante, sier hun til NRK.

– Bør tenke gjennom ting

Politiets sikkerhetstjeneste mener rundt 70 har reist fra Norge til Syria for å krige, men tallet kan være enda større – opp mot 140.

Minst 20 personer er kommet tilbake til Norge og mange personer er rapportert døde. Flesteparten av dem som har reist er fra Østfold.

Eidissen at kampen mot radikalisering bør starte allerede i barnehagen. Selv har hun mangeårig bakgrunn fra barnevernet i Oslo og har fulgt utviklingen av fremmedkrigere tett.

Sonja Iren Eidissen

TIDLIG: Jo tidligere barn lærer seg toleranse, jo større er kanskje sjansene for at man klarer å forebygge. Det mener Sonja Iren Eidissen i Kråd.

Foto: KRÅD

– Barn er veldig lett påvirkelige, derfor mener jeg det er smart å begynne i barnehagealder, sier hun.

Hun mener mye av nøkkelen ligger i forebygging i form av gode holdninger og toleranse for det å være forskjellig. Dette bør kommunene legge en plan for.

– Det er viktig med systematikk og at man har tenkt gjennom ting. Barn kommer fra ulike familier og får med seg ulikt hjemmefra. I en barnehage kan man få kontakt med pedagoger som har tilrettelagt det slik at alle får den samme forebyggingen.

Illustrasjonsbilde barnehage

TOLERANTE: Å lære om andre religioner og trossamfunn kan bidra til at barna blir mer tolerante og åpne for andre. Det igjen kan kanskje forebygge radikalisering på sikt.

Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix

– Voksne må også lære holdninger

Hun mener barnehager i langt større grad bør oppsøke og lære barna om andre trossamfunn.

Gunn Glad

HOLDNINGER: Barnehagesjef i Fredrikstad, Gunn Glad, sier de jobber med gode holdninger og toleranse. Men at dette også gjelder for voksne.

Foto: Anette Torjusen / NRK

– Jeg tror ikke mange barnehager gjør det. De bør oppsøke synagoger, moskeer og kirker slik at barna blir åpne for andre trossamfunn. Barnehagene bør prøve å fremelske det positive ved det religiøse, som er en del av virkeligheten for mange.

Barnehagesjef i Fredrikstad, Gunn Glad, er enig med Eidissen. Hun mener også de voksne har en jobb og gjøre, og har arrangert dialogmøter med fagfolk for de ansatte.

– Barna inkluderer uavhengig av hudfarge og religion, men det er viktigst å jobbe med de voksnes holdninger. Vi er rollemodeller for barna, sier hun.