Hopp til innhold

Fordobling av flått-sykdom

De siste årene har det vært en årlig fordobling av flåttsykdommen Lyme Borreliose.

Flått
Foto: Per Simon Mustvedt / NRK

Hittil i år er 15 slike diagnoser stilt i Østfold mot åtte i fjor.

Alvorlighetsgraden av sykdommen varierer sterkt. De fleste som får denne sykdommen får kun et utslett.

Men noen får betennelse i sentralnervesystemet og leddbetennelser.

Utslett som brer seg

- Den vanligste formen er at man får utslett som brer seg ut fra flåttbittet. Det oppstår fra noen dager til noen uker etter at man er bitt. Dette kan enkelt behandles med antibiotika, sier overlege ved Folkehelseinstituttet, Arne Broch Brandsæter.

Verre er det når sykdommen gjør at man får betennelse i sentralnervesystemet.

- Det er viktig at leger er årvåkne når de får inn pasienter med slike sykdomsbilder. Symptomene er ofte ukarakteristiske. Men et vanlig symtom er halvsidig lammelse i ansiktet. og dette er spesielt vanlig hos barn. De fleste leger vil nok tenke på denne diagnosen hvis de ser et barn med halvsidig lammelse i ansiktet, sier Broch Brandsæter.

Sokker utenpå buksene

Han sier flåttbitt kan forebygges gjennom enkle forholdsregler.

- Det gjelder å kle seg fornuftig hvis man ferdes i terreng der det finnes mye flått. Dekk mest mulig hud med klær, dra sokker utenpå buksene og se godt etter flått etter at man har vært ute i slikt terreng. Man kan også bruke insektsspray, forteller overlegen.

- Dersom man blir bitt, er det farlig å dra ut flåtten selv?

- Nei, det er viktig å få den vekk fra huden, ved hjelp av pinsett eller negler. Det heter seg at risikoen for å bli smittet av flått er liten hvis man får fjernet den innen 24 timer, sier Arne Broch Brandsæter.