NRK Meny
Normal

Forbrukerrådet: – Vær mer nøye med hybelkontraktene

I disse dager flytter tusenvis av studenter inn på hybler landet rundt, men ikke alle sjekker kontraktsdetaljene like nøye.

Forbrukerrådet: – Vær mer nøye med hybelkontraktene

Linn Jeanette Klefstad, rådgiver i Forbrukerrådet, mener studenter bør være nøyere med hybelkontraktene.

Forbrukerrådet har så langt i år fått over 2300 henvendelser om problemer ved husleie, mange av dem fra studenter. Husleieproblematikk er nå på andreplass på statistikklista over hva folk kontakter Forbrukerrådet om.

– Vi får mange spørsmål om oppsigelsestid og depositum. Der er vårt råd at man krever depositumskonto. Den bør stå i leietakers navn, og det er leietaker som også har rettigheter på rentene på den kontoen, sier Linn Jeanette Klefstad, rådgiver i Forbrukerrådet.

Inngå skriftlig kontrakt

Steven Bye studerer ved Høgskolen i Halden. Han er en av dem som har blandet erfaring med hybelmarkedet.

– Det var ikke en helt ordentlig kontrakt, og det var litt problemer med depositumet. Det var en veldig rotete prosess der jeg måtte mase mye på utleieren. Ikke optimalt, sier han.

Hva var grunnen til at du ikke satt deg helt inn i regelverket?

– Man er ung, da. Mange tenker ikke så mye over det før man flytter ut hjemmefra.

Steven Bye

Steven Bye opplevde utleieprosessen som rotete.

Foto: Christian Nygaard-Monsen / NRK

Forbrukerrådet understreker viktigheten av at det gjøres en skriftlig avtale i form av en kontrakt.

– Man bør også sette seg nøye inn i hvilke plikter man får når man inngår avtalen og hva huseier er pliktig til å dekke, sier Klefstad.

Se alle rådene til Forbrukerrådet i faktaboksen!

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Ber om tips etter flere innbrudd

    Politiet i Sarpsborg ber om tips etter en rekke innbrudd over et kort tidsrom. Det skriver sa.no. Fire av fem innbrudd skjedde i boliger og næringseiendommer på Varteig og Ise lørdag og søndag.

  • Søkte ly på Struten fyr

    Politiet i Fredrikstad avhører i dag to menn som hever de måtte bryte seg inn på Struten fyr i går kveld for å søke ly. En politipatrulje rykket ut til fyret etter at alarmen gikk. Politiet leter også etter en svart gummibåt med påhengsmotor som de to sier de mistet kontrollen over. Så langt er ikke de to mistenkt for noen lovbrudd, opplyser krimsjef Rune Albertsen i Fredrikstad.

    Video Ferie på Struten fyr
    Foto: Nyhetsspiller