NRK Meny
Normal

Forberedt på norske-fylla

Strømstad kommune stenger for spritsalget på skjærtorsdag også i år, og mangedobler politistyrkene. Håper å kunne demme opp for norsk flatfyll.

Om kort tid braker det årvisse fenomenet med norske-innvandring til Strømstad på skjærtorsdag løs igjen, og svenske myndigheter har planene klare.

Køene til og fra den svenske grensebyen fra norsk side er flere mil lange, og 8 - 10 000 nordmenn kommer til Strømstad by både for å handle og more seg.

Også i år forventer den svenske handelsstanden ved Svinesund og i Strømstad en invasjon av nordmenn i påsken.

Kronekursen er i norsk favør, og det pleier å resultere i gignathandel under påskedagene.

- Nordmennene er som vanlig hjertelig velkomne hit, sier Strømstad kommunes Kultur- og informasjonssjef, Jan Palmblad, til NRK.no.

Skjærtorsdag havner i år på 5. april.

Les også:

Norsk politi representert i Strømstad på Skjærtorsdag

POLITISTYRKENE SLÅTT SAMMEN. Svenske og norske politistyrker gjør felles innsats på skjærtorsdag.

Foto: Espen Evensen / NRK

Lei av flat-fylla

I Sverige er butikkene vidåpne både skjærtorsdag og øvrige påskedager, og nordmennene pleier å komme i hopetall.

Men gjennom årene har mye av den norske "moroa" også bestått i gateslagsmål, hærverk, drikking og urinering på åpen gate, og det ble etterhvert masse ubehagelig bråk i Strømstad.

Strømstad kommune har satset tungt på vakter og betydelig styrket politimannskap for å begrense bråk og trafikkproblemer, gjennom flere år, men det var først for tre år siden, da de to polutsalgene i byen ble stengt på skjærtorsdag, at det ble merkbart mindre vold og bråk i byen.

- I 2012 kommer vi til å følge modellen fra de senere årene. Det betyr at vi legger om trafikken i sentrum, og vi stenger begge Systembolagets utsalg, sier Palmblad til NRK.no.

Les også:

Skjærtorsdag i Strömstad

10.000 TIL STRØMSTAD.Det har blitt færre besøkende etter at de sikkerhetstiltakene ble satt inn. Men skjærtorsdag i Strømstad har blitt en hyggeligere opplevelse for de mange, etter at fylla ble dempet.

Foto: NRK / NRK

Politiet rustet for norsk bråk

Strømstad kommune har årlig hatt reparasjonsutgifter på flere hundre tusen kroner etter nordmenns herjinger på skjærtorsdag.

Det er noen få som ødelegger for de mange, og feiringen legger beslag på store politistyrker fra Västra Götaland-regionen, som samles i Strømstad på skjærtorsdag.

Enkelte år har mannskaper vært hentet inn fra Göteborg, og storbypolitiet - som er vant med å håndtere større menneskemengder - tar seg effektivt av fulle, unge nordmenn som har yppet seg.

Til og med tjenestemenn fra Polisens Rytteriavdeling i Göteborg ble stasjonert i Strømstad, da skjærtorsdagsbråket stod på som verst for få år tilbake.

Årlig pågripes et stort antall for fyll og bråk i byen.

Skjærtorsdag i Strömstad

FLYTTER OVER GRENSEN. Når festen i Strømstad ebber ut på skjærtorsdag ettermiddag, flytter festen seg til Halden rett på andre siden av grensen.

Foto: Øijord, Thomas Winje / Scanpix

Flytter festen til Halden

Fra Strömstad pleier norske og svenske ungdommer på skjærtorsdagskvelden å reise over grensen, når feiringen på svensk side ebber ut.

Festen fortsetter med tilhørende bråk i Halden.

De siste par årene har norsk og svensk politi samarbeidet på begge sider av grensen denne dagen, og det har gitt gode resultater med redusert bråk.

Enkelte år har det vært arrestert 50-100 personer i Strømstad og Halden, i forbindelse med skjærtorsdagsfeiringen.

Men de senere årene har mer politiinnsats og stengte polutsalg i Strømstad, ført til mindre fyll, vold, hærverk og bråk.

Video 15fe0ee8-e30d-4981-b6e5-f7c9c1506f3e.jpg

Utfart til Sverige skjærtorsdag

Skjærtorsdag i Strömstad

MANGE I ARREST. Selv om spriten er borte og det kryr av politi i gatene, er det mange nordmenn som likevel ikke klarer å holde seg (på matta). Flere år har det vært 50-100 arrestasjoner i Strømstad, men de siste par årene er antallet gått ned.

Foto: Camilla Brække

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

 • Dugnad for fugler

  I dag starter dugnaden for å rydde strender for plast før fuglene kommer.

  Oslofjordens Friluftsråd, Marinreparatørene og Kystlotteriet i samarbeid med blant andre lokale ornitologer om å rydde strendene før 15. april.

  Dugnaden er nasjonal, og målet er å rydde viktige hekkeområder før hekketiden og ferdselsforbudet inntrer.

  Strandrydding Jeløy
  Foto: Kristin Bystrøm
 • Kommunene har ansvaret

  Kommunene i Østfold har noe av ansvaret for at det er mange korridorpasienter ved Sykehuset Østfold. Det mener Tore Krogstad, klinikksjef ved kirurgisk avdeling ved sykehuset Østfold. Ansatte på to kirurgiske seksjoner har nylig sendt bekymringsmeldinger om korridorpasienter til Fylkesmannen.
  Krogstad sier at dersom de ikke hadde hatt utskrivingsklare pasienter liggende, ville det ikke vært korridorpasienter ved sykehuset.

  Korridorpasienter på Sykehuset Østfold
  Foto: Sykehuset Østfold