For trangt hos det svenske tollvesenet

På ti år er trafikken over Svinesund fordoblet. Nå ønsker det svenske tollvesenet seg flere ansatte og mer plass.

Kø av vogntog ved Svinesund.
Foto: Rainer Prang / NRK

– Vi er underbemannet, sier gruppelederen for spaningsgruppen på den svenske tollstasjonen på Svinesund Hans Russberg til avisen Bohusläningen.

Tollstasjonens spaningsgruppe (brottsbekämpningsavdeling) består av 11 personer. Russberg mener det burde være rundt 20 i gruppen.

– Det er et stort område som skal dekkes, det er ikke bare grenseovergangen på Svinesund, men også de mindre grenseovergangene og ferjetrafikken til Strömstad, sier Russberg til avisen. – Det er dårlig bemanning med tanke på at vi faktisk er EUs yttergrense.

For lite plass

Han mener også at det er behov for en utvidelse av tollstasjonen. Lastebiltrafikken øker stadig, og i følge Russberg skjer det stadig at parkeringsplassen blir fullstappet med lastebiler. Det går ut over annen kontrollvirksomhet på stedet.

Russberg ønsker seg også et bomsystem som kan hindre kjøretøy å passere grensen før det er godkjent av tollerne.

1000 ansatte

Tullvärkets brottsbekämpning i Sverige teller omkring 1000 ansatte spredd utover hele landet.

– Vår kontrollvirksomhet bygger ikke først og fremst på å være stasjonert på et bestemt sted, virksomheteren handler om at vi må flytte på oss. Vi må ikke stirre oss blinde på hvor folk er, sier sjefen for Tullvärkets brottsbekämpning, Rodjer Andersson.

Det er ikke planer om å øke bemanningen, heller tvert om. Men det planlegges anskaffelse av tre mobile scannere som skal stasjoneres i Stockholm, Göteborg og Malmö.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Se 23-nyhetene fra Østfold

    Programleder: Bengt-Eigil Ruud