NRK Meny
Normal

For smalt sykkelfelt

Nestleder i Syklistenes Landsforening, Jan Henrik Lund, mener Fredrikstad kommune har lagd sykkelfeltet på Cicignon altfor smalt. Det én meter brede feltet har skapt reaksjoner.

Sykkelfelt på Cicignon

Etter at NRK omtalte saken om det nye sykkelfeltet på Cicignon tirsdag, har mange spekulert i om kommunen har fulgt Statens vegvesens retningslinjer.

Foto: Petter Larsson / NRK

– Jeg syns det er forferdelig dumt at kommunen skal rote det til med det sykkelfeltet, sier nestleder i Syklistenes Landsforening, Jan Henrik Lund, til NRK.

Sykkelfeltet går fra Cicignon fergeleie og opp Ferjestedsveien i Fredrikstad. Sykkelfeltet er én meter bredt og går kun på en side av bilveien.

– Sykkelfelt er fint, det gjør i det minste bilister og andre oppmerksomme på syklister, mener Lund.

Jan Henrik Lund, nestleder syklilstenes landsforening

Nestleder i Syklistenes Landsforening, Jan Henrik Lund, er ikke imponert over sykkelfeltet i Ferjestedsveien i Fredrikstad.

Foto: Anne Ognedal / NRK

Han er likevel kritisk til størrelsen på sykkelfeltet, som han mener er for smalt.

– De kunne like gjerne ha droppa det. Det er positivt at de tar bort parkering og skaper oppmerksomhet rundt syklister, men det negative opphever det positive. Da hadde det vært bedre uten.

Har ikke brutt noen lover

Etter at NRK omtalte saken, har den skapt mye debatt og spekulasjoner om hvorvidt Fredrikstad kommune har brutt noen regler når det gjelder størrelsen på sykkelfeltet.

– Når vi etablerer sykkelfelt, har vi en minimumsbredde på 1,5 meter. Vi kan også etablerere sykkelfelt på 1,8 meter, alt ettersom hvilken fartsgrense det er og hvor stor trafikkmengden er, forteller Beate Myklevoll, Sykkelkontakt i Statens vegvesen i Østfold.

Selv om ikke sykkelfeltet på Cicignon oppfyller kravene, har de ikke brutt noen lover.

– Det er lovlig å etablere sykkelfelt på én meter. Vi har veinormaler som angir bredde på sykkelfelt, og det gjelder for offentlige veinett. Kommunen kan selv velge om de vil følge anbefalingene eller ikke, oppsummerer Myklevoll.

For noen dager siden ble det malt opp ny sykkelsti i Fredrikstad. Men stien er så smal at flere vegrer seg for å bruke den.

Denne videoen fra NRK Østfold har skapt engasjement på Facebook.

Alltid sykle på høyre side

– Jeg syns det er flott at kommunen merker opp sykkelfelt på kommunalt veinett. Den gata blir mye brukt når Fredrikstadbrua er stengt. Kommunen må bare evaluere om én meter var nok her, eller om det burde være breiere, sier Myklevoll.

Beate Myklevoll

Sykkelkontakt, Beate Myklevoll, i Statens vegvesen i Østfold, syns det er flott at kommunen har merket opp sykkelfelt.

Foto: Christian Nygaard-Monsen/NRK

Det er mange som ikke benytter seg av sykkelfeltet, eller som sykler i feil retning i det nye sykkelfeltet. Det kan skyldes at kommunen bare har hatt plass til å markere sykkelfelt på den ene siden av bilveien.

– Vi kan jo skjønne at noen tror de skal sykle på feil side, men man skal sykle på høyre side. Man skal ikke sykle i sykkelfeltet når man sykler ned mot ferja, understreker Myklevoll.

– Det er plass til både syklister og biler, det er en bygate, avslutter Lund.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Brukte ikke belte

    11 personer fikk 1500kr i beltegebyr under kontroller i Skiptvedt og Spydeberg i går. I tillegg fikk et kjøretøy kjøreforbud på grunn av store tekniske mangler.

  • Kjenner ikke gjerningsmennene

    Ekteparet som ble ranet med øks og balltre i går, kjenner ikke til gjerningspersonene. Det sier politiadvokat John Skarpeid. Det var natt til mandag at to gjerningspersoner brøt seg inn og overfalt et ektepar i 60-årene.