Hopp til innhold

For late til å stjele

Nordmenn drar ikke lenger ut i mulm og mørke for å tjuvhogge seg et tre til jul. Vi er for late og for rike.

Juletre-tyveri

Ikke alle som henter sitt eget juletre i skogen har spurt om lov først. Men det er ikke så mange av dem lenger fordi folk gidder ikke å stjele.

Foto: Kjell M. Kaasa / Newswire

- Det stjeles færre trær enn før. Det skyldes nok ikke at vi er blitt et ærligere folk, men heller at velstandsutviklingen gjør at de fleste velger den bekvemmelige løsningen og kjøper juletreet sitt. Folk gidder rett og slett ikke å gjøre seg til tjuv for et juletre lenger, sier Claus Grimstad i Statskog.

Stjålne juletrær havner ikke i noen statistikk, men Grimstad baserer seg på tilbakemeldinger fra Statskogs ansatte, som stadig sjeldnere kommer over folk som sleper på små grantær.

Avhogd juletre

Folk har penger nok, og gidder ikke springe til skogs i tusmørket for å rappe juletrær, mener Statskog.

Foto: Arne Gunnar Olsen / NRK

Lot nysnø dekke sporene

Før i tiden var det flere av juletretyvene

- Du skal ikke så veldig langt tilbake i tid før det rett og slett var ganske vanlig å stjele juletrær. Det var nok ikke ansett som så veldig galt, sier Grimstad.

Juletretjuvene var ekstra aktive ved snøfall, som kunne skjule sporene etter dem.

- Folk med uærlige hensikter fulgte med på værmeldingen og benyttet seg av at nysnø dekker alle spor. Men skogvokterne var også klar over taktikken og stilte ofte ekstra mannsterke når det snødde, sier Grimstad.

Det var ikke alltid den illegale juletresankingen gikk etter planen.

- En kar for i sikksakk med trærne etter seg for å skjule sporene sine. Men så sluttet det plutselig å snø. Da var det bare å følge sporene og hanke ham inn, forteller Grimstad.

Motsatt trend

Om makeligheten gjør at de fleste kjøper trær som andre har hogd, er det også noen som går motsatt vei. Kanefart og juletrehogst har etter hvert blitt attåtnæring for bønder og skogeiere. Flere turistkontorer bruker dette for å friste utlendinger til å feire hvit jul i norsk fjellheim.

- Vi ser at det er en økende interesse for å gjøre juletresanking til en tradisjon igjen, slik det var for bare et par ti-år siden, sier Jostein Saus, som er avdelingsleder for Statskogs skogdrift til Newswire.

Statskog selger blant annet juletrekort, der selvhoggeren mot betaling får anvist et område hvor det kan hogges.

- Dermed kan du ta med deg familien til skogs og på gammelt vis og hogge ditt eget juletre som du kan ta med hjem. Det er stas å kunne si til juleselskapet at man har hugget treet selv, sier han.

Kilde: Newswire