NRK Meny
Normal

For kaldt for båttyvene

Både norsk og svensk politi spår en påske med lav kriminell aktivitet med hensyn til tyverier av båter og båtmotorer.

Både norsk og svensk politi spår en påske med lav kriminell aktivitet med hensyn til tyverier av båter og båtmotorer.

Politiet spår få båttyverier i påska.

Det er så kaldt for årstiden, at de mobile vinningskriminelle ikke har startet sesongen ennå.

Isen ligger tykk på Hvaler og det er liten aktivitet i båthavnene i Østfold. Marinaeier Harald Lorentsen merker godt at sesongen ikke har startet.

Erik Hulleberg

Lensmann på Hvaler Erik Hulleberg tror det blir en rolig påske med tanke på båttyverier.

Foto: Odd Skjerdal / NRK

– Vi har ikke det store trykket. Det er vanlig at folk pusser båt og setter ut båtene i påska. I år er det litt spesielt, forteller eier av Skjærhalden marina, Harald Lorentzen.

Rolig påske

Dermed konkluderer politiet med at det blir vanskelig for kriminelle å gå løs på motorer og båter, sier lensmann på Hvaler, Erik Hulleberg

– Det er ikke noe grunn til å tro at det skal være noe spesielt med slike tyverier i påska i år. Den siste tiden har det ikke vært så mye av den typen tyverier, sier han.

Også i Strömstad ser politiet for seg en rolig påske, forteller befäl Staffan Karlsson.

– Isen ligger her, så folk kan ikke sjøsette båtene sine. Jeg tror at siden det er så kaldt, er det mange som ikke bryr seg om båtene sine i det hele tatt, sier han.

(Saken fotsetter under bildet.)

Befäl i Strömstad-politiet, Staffan Karlsson

Befäl i Strömstad-politiet, Staffan Karlsson, sier isen hindrer folk i å sjøsette båtene sine.

Foto: Odd Skjerdal / NRK

Fryser på beina

Tidligere har politiet utstedt advarsler om at når båtfolket starter med båtpussen ved påsketider, starter også sesongen for båttyver. I år har de ikke tatt seg bryet, røper Hulleberg.

– Ofte er det mobile vinningskriminelle som er involvert i disse sakene. De er gjerne ute og sjekker litt i forkant. Det har vi ikke fått noen meldinger om at har skjedd i år, sier lensmannen.

Er det for kaldt for dem?

– Ja, jeg vil tro at de fryser på beina som oss. Det er ikke umulig at det er en årsak.

Ved Skjærhalden marina går eieren rundt og inspiserer båtplassene. Han har drevet siden 1986 og har ikke opplevd lignende påske før.

– Det er første året vi har is i havna i påska, den pleier alltid å gå før det. Båtsesongen er ikke i gang ennå, sier Harald Lorentzen.

Harald Lorentzen

Eier av Skjærhalden marina har aldri før opplevd at isen ligger i påska.

Foto: Odd Skjerdal / NRK

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Uenige i forslag om vannskuter

    Politiet er sterkt kritisk til reglene for bruk av vannskuter som Sarpsborg, Fredrikstad og Hvaler kommuner ønsker å innføre, skriver Sarpsborg Arbeiderblad. Den foreslåtte fartsbegrensningen på fem knop inntil 150 meter fra land vil medføre store begrensninger også for politiet og være vanskelig å håndheve.

  • Helfo består i Fredrikstad

    Regjeringen har bestemt at Helfo fortsatt skal ha kontor i Fredrikstad, sier Tage Pettersen stortingsrepresentant fra Høyre. Etaten skal omorganiseres og antall kontor reduseres fra 22 til 6. Men kontoret i Fredrikstad består.