NRK Meny
Normal

Folk henger seg på Jimmys løpestunt: – Får Forrest Gump-følelsen

Jimmy Vika (37) føler seg litt som filmkarakteren til Tom Hanks: Han løper dag ut og dag inn, og registrerer at en del følger etter ham.

Jimmy Vika maraton

KJENT MOTIV: Jimmy Vika leder an en gruppe på 15–20 personer som følger ham noen runder gjennom Fredrikstads gater.

Foto: Per Øyvind Fange / NRK

Jimmy Vika

SMILER FORTSATT: – I dag kjennes jeg meg bedre enn i går. To behandlinger etter løpet hjalp, sier Vika.

Foto: Per Øyvind Fange / NRK

– I dag fikk vi den Forrest Gump-følelsen da vi satte i gang. Det er en morsom assosiasjon, og det er mange som har kommentert det, sier Jimmy Vika til NRK.

Det startet på Svalbard i slutten av august. Ultraløper Jimmy Vika løp de 42 kilometerne som utgjør et maraton. Etter løpet fløy han til Alta og løp samme distansen der dagen etter. Slik har det fortsatt.

Når dette skrives er han i Fredrikstad og løper for 14. dag på rad. Målet er 20 maraton på 20 dager.

– Det begynner å merkes. Vondtene flytter seg litt rundt, sier han.

Vil ha med folk

He har drøyt 40 mosjonister slengt seg på den første timen. Trolig blir det flere utover dagen.

Som daglig leder i organisasjonen Right To Play er målet å samle inn penger og skaffe oppmerksomhet. Derfor løper han runde på runde i sentrum.

Han vil gjerne at folk skal være med, og køen bak ham er grunnen til assosiasjonene til filmfiguren Forrest Gump.

Karakteren spilt av Tom Hanks i 1994 begynte å løpe uten mål og mening, og endte med å krysse det amerikanske kontinentet mer enn to ganger mens stadig flere hengte seg på.

Erfaren løper

Vika løper mye, og har blant annet deltatt i ultraløp på 160 kilometer. Dette er verre.

– Selv om ultra er en mental og en fysisk utfordring, så klarer man å stå i det siden det er over på et døgn. Men å holde på i 20 dager, det er noe helt annet, sier han.

Så langt har han løpt med mageproblemer i Stavanger og stadige smerter mange steder i kroppen. Han har blitt ekspert på å sette ned foten på steder der gress- eller grusunderlag kan være avveksling for asfalten.

Utfordringene når han løper mer enn fire timer om dagen, handler om å restituere, få i seg nok mat og drikke – og å forflytte seg.

– I starten kjørte vi fly og måtte rekke avgangene, men fra Trondheim har vi kjørt bil. Da blir det ganske lange strekk hver dag, så vi ankommer ofte sent på kvelden, sier han.

Løper på hjemmebane

Han har faktisk meldt seg på New York Marathon i november, men mener denne oppladningen er langt fra ideell.

Han forventer å bruke en måned på å hente seg inn etter det 20. maratonløpet i Oslo.

– Så langt har vi samlet inn 430.000 kroner. Vi merker at økt engasjement, og jeg gleder meg spesielt til å løpe på hjemstedet mitt Holmestrand på tirsdag, sier han.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Venter på bergingsbil

    Vegtrafikksentralen øst melder at det er ventetid for bergingsbil som kan få bort et vogntog som stenger for Oslofjordtunnelen i retning Drøbak. Det er uvisst hvor lenge tunnelen blir stengt.

  • Oslofjordtunnelen stengt mot Drøbak

    Oslofjordtunnelen i Akerhus og Buskerud er stengt i retning mot Drøbak. Det pågår berging av en vogntog i tunnelen, melder Vegtrafikksentralen øst.