Følger med på østfoldgrisene

Det er foreløpig ingen mistanke om influensasmitte blant svinebesetninger i Østfold, men Mattilsynet følger situasjonen nøye.

Gris
Foto: colourbox.com / colourbox.com

Lørdag ble det påvist at grisene på en gård i Levanger var smittet av svineinfluensa,.

Les også: Gris med svineinfluensa

Nå er frykten stor for at det skal spre seg videre til andre steder i landet.

- Vi har våre planer og beredskap til enhver tid, så dette er vi klar til å håndtere, sier Jarle Bergsø i Mattilsynet i Indre Østfold.

Vil reagere raskt

Det er omlag to hundre svinebønder i Østfold, og nyheten om at en produsent i Nord-Trøndelag har smittet besetningen med svineinfluensa har skapt uro i miljøet.

Foreløpig overvåker Mattilsynet her i fylket situasjonen nøye, men Jarle Bergsø understreker at de vil reagere raskt hvis det skulle komme en bekymringsmelding fra en bonde.

- Vi har jo eksempler nå både fra Trøndelag og Hedmark hvor Mattilsynet har reist ut og tatt ekstra prøver. I det ene tilfellet hadde en røkter blitt syk og i det andre tilfellet var det symptomer i besetningen. Det er slike ting vi kan reagere på også, sier han.

Vil fram i vaksinasjonskøen

Kristin Lanssen

- Vi må få vaksine slik at vi trygt kan gå i grisehuset, sier Norsvins styreleder Kristin Lanssen.

Foto: Tobias S. Martinsen / NRK

Svinebøndene selv er såpass bekymret at styreleder i Norsvin, Kristin Lanssen i Eidsberg, mener de bør stille først i køen sammen med helsepersonell og gravide når det gjelder svineinfluensavaksine.

- Det er veldig viktig for oss å prøve å få stoppet overføringen av smitte fra menneske til gris. Nå viser det seg jo at det faktisk kan skje. Derfor er det veldig viktig at vi får vaksine slik at vi trygt kan gå i grisehuset, sier Lanssen.

Les mer: Grisebønder vil frem i køen

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Dårlig brannsikring gir gebyr

    Rådmann i Sarpsborg vil gi et tømrerfirma et overtredelsesgebyr på kr 140 000 for å ha oppført en brannvegg som ikke hadde tilstrekkelig motstand mot brann. Byggearbeidene ble stanset fordi kommunen mente feil og mangler var så alvorlige at de kunne bety fare for liv og helse. Lederen firmaet som nå er konkurs, Sherko Tagaran sier til NRK at han ikke har skyld i feilene fordi han kun har fulgt tegningen fra eier og arkitekt

  • Tiltalt for trusler ved flystasjon

    Kledd med kamuflasjefarget hette og med en våpenkopi synlig i bilen skal en 22 år gammel trønder ha kjørt forbi sperringer ved Rygge flystasjon i september i år. Nå er han tiltalt for trusler og for å ha brutt militær straffelov. Ifølge tiltalen skal han ha skremt to vaktsoldater som stod i adgangskontrollen ved flystasjonen