NRK Meny
Normal

Følger du rulleskivettreglene?

Trygg Trafikk har sammen med Vegvesenet og Skiforbundet satt opp en liste på ni rulleskivettregler. Følger du dem?

Audun Laugaland på rulleski

Langløpsspesialisten Audun Laugaland bruker både hjelm og refleks, og holder seg på høyre side av veien.

Foto: Siri Wichne Pedersen / NRK

Snøen har forsvunnet i stort sett hele landet, og det betyr at rulleskiløperne begynner å dukke opp langs landeveien.

Når bil møter rulleskiløper, kan det fort oppstå farlige situasjoner. Ofte ender skylda hos bilistene, men det er mye du som rulleskiløper kan gjøre for å ferdes tryggere i trafikken.

Nå har Trygg Trafikk, Statens vegvesen, Skiforbundet og Skiskytterforbundet kommet fram til de offisielle rulleskivettreglene.

Paal Gunnar Mathisen

Paal Gunnar Mathisen i Trygg Trafikk mener det var på tide å få på plass et sett offisielle rulleskivettregler.

Foto: Sebastian Nordli / NRK

– Det var på tide å få på plass noen regler. Vi hadde to dødsfall i 2013, og en gjeng fra skilandslaget som gikk på trynet i fjor. Det kunne gått mye verre uten hjelm. Med disse reglene håper vi å gjøre rulleskiløperne mer bevisste på eget ansvar, sier Paal Gunnar Mathisen i Trygg Trafikk.

Unngå musikk

Skiforbundet har tidligere kommet med tips til hvordan rulleskiløpere skal ferdes tryggest mulig. Et av de nye punktene i rulleskivettreglene er å unngå musikk på ørene.

– Det er nok noe mange ikke tenker over. Musikk på ørene tar altfor mye fokus bort fra veien. Det er en uting, og det håper jeg folk forstår, sier Mathisen, som understreker at det største ansvaret fortsatt er på bilistene.

– Det er klart. De kommer bakfra, ofte i høy fart, og med en masse på over ett tonn.

Skiforbundets frykt er at en kraftig økning av rulleskiløpere kan gi en tilsvarende økning i antall ulykker.

Ola Vigen Hattestad

Det er mye å ta hensyn til når man går på rulleski i trafikken. Her gir Ola Vigen Hattestad noen tips til unge, håpefulle utøvere.

Foto: Christin Olsen/NRK

– Det er en kjensgjerning at alle ikke er like flinke på rulleski. Det kan føre til flere rulleskiulykker. Vi trenger et sett Fjellvettregler for rulleskiløpere. Det gjelder både aktive skiløpere og mosjonister, sier Åge Skinstad i Norges Skiforbund til skiforbundet.no.

– Ikke dropp hjelm

Ola Vigen Hattestad er verdensmester og olympisk mester i sprint. Når han svarer på telefonen fra NRK, går han på ski i området rundt Sjusjøen. Han børster ikke støv av rulleskiene før han drar til Slovenia med kjæresten neste uke.

Ola Vigen Hattestad

Ola Vigen Hattestad understreker at det ikke er spesielt kult å droppe hjelmen.

Foto: Christin Olsen/NRK

– Det er fint at Trygg Trafikk har tatt initiativ til å lage rulleskivettregler. Selv begynner jeg faktisk å bli såpass gammel at jeg blir litt redd når jeg går i trafikken, ler han.

Han husker ikke alle rulleskivettreglene på stående fot, men han vet hva som er aller viktigst.

– Man bør gå med sterke farger, helst refleks, og bruke hjelm. Det var en periode da jeg var 17–18 år og syntes det var litt tøft å gå uten hjelm. Jeg har vært der jeg også, men jeg gjør det aldri lengre. Det er også smart å unngå rushtrafikken.

– Det finnes idioter både blant rulleskiløpere og bilister. Man må bruke hodet og ta hensyn til hverandre.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Mange snur på E6

    Etter mange meldinger om biler som snur på E6, har en patrulje fra Politiet i Follo tatt førerkortet fra person som rygget på E6 i Ås.Det skriver Politiet på Twitter.

  • Navn på syvåring frigitt

    Det var den syv år gamle Abdirahman Abdiriza Abdullahi som ble funnet død i folkeparken i Askim natt til onsdag. Politiet friga navnet på syvåringen i ettermiddag i samråd med familien.