NRK Meny
Normal

Skal kurere tannlegeskrekk

Har du tannlegeskrekk, kan du nå få hjelp i den offentlige tannhelsetjenesten i Østfold

Karianne Olsen, Moss Tannklinikk

Karianne Olsen skal hjelpe pasienter som lider av tannlegeskrekk

Foto: Heidi Gomnæs / NRK

Angst for å gå til tannlegen kan fort vokse seg til et stort problem. Men nå kan du få hjelp i den offentlige tannhelsetjenesten i Østfold.

Ved Moss Tannklinikk starter de i disse dager et behandlingstilbud. Målet er å gjøre pasienten i stand til å motta tannbehandling, forteller klinikksjef Karianne Olsen;

– De fleste er redd for ikke å ha kontroll. De ser ikke hva som skjer og de er kanskje ikke klar over hva det er som skjer. Det er det vi håper å endre på underveis i vår behandling.

Tannlegeborr

Tortur, overgrep og odontofobi

Dette er tilrettelagt tannbehandling for mennesker som har vært utsatt for tortur, overgrep eller har odontofobi. Her skal tannlege, tannhelsesekretær og psykolog jobbe sammen for å tilrettelegge behandlingen til hver enkel pasient.

Her skal vi fokusere på de med alvorlig grad av tannlegeskrekk.

Karianne Olsen

Konsekvensene av å ikke gå til tannlegen kan bli store, forteller Olsen;

– Mange av dem som har tannlegeskrekk og som har hatt det lenge, har mye dårligere tannhelse enn den generelle befolkningen.

Tilbyr en rolig tilnærming til tannlegestolen

Kommer du inn på et tannlegekontor hører du lydene og kjenner luktene. Mange føler kanskje på ubehaget. Pasienter med tannlegeskrekk skal få en gradvis eksponering, forteller klinikksjefen.

– Vi skal ha flere forskjellige sesjoner som vi legger opp sammen med pasienten. Vi skal eksponerer pasienten for det han er redd for, slik at han kan overkomme det, og få mindre angst.

Moss Tannklinikk

Karianne Olsen, Klinikksjef Moss Tannklinikk

9000 nordmenn trenger hjelp

Helsedirektoratet utga i 2009 rapporten "Tilrettelagt tannhelsetilbud for mennesker som er blitt utsatt for tortur, overgrep eller har odontofobi". Her anslår man at ordningen på landsplan kan være aktuell for 9 000 personer dersom kriteriene utvides.

Østfoldinger med tannlegeskrekk kan nå søke om hjelp direkte hos Moss Tannklinikk.

Klinikksjef Karianne Olsen forteller at de nå er i startfasen med prosjektet.

– Nå som folk får vite at vi eksisterer, så håper vi at det raser inn med henvisninger. At vi kan gå gjennom dem og finne folk som passer til prosjektet.

- Må man henvises hit hvis man har tannlegeskrekk?

– Man kan både komme direkte til oss her på klinikken. Pasienter kan også henvises fra andre tannleger, fastleger eller psykologer.

Ønsker et permanent tilrettelagt tilbud

Prosjektet er opprettet på oppdrag fra Helsedirektoratet. Bak står Østfold fylkeskommune i samarbeid med Tannhelsetjenestenes kompetansesenter Øst.

Karianne Olsen, Moss Tannklinikk

Moss Tannklinikk

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Se dagens TV-sending