NRK Meny
Normal

Flytt elever til grendeskoler

Elever som bor i utkanten av Mysen bør gå på grendeskolene, mener Senterpartipolitiker i Eidsberg.

David Koth-Norbye

David Koth- Norbye vil ha sentrumselever ut i grendene.

Foto: Anne Ognedal / NRK

Mysen skole er i ferd med å bli for liten, mens elevtallet synker i grendeskolene Hærland og Kirkefjerdingen.

– Jeg blir veldig skremt hvis vi ender opp med å få en skole med fire paralleller i Mysen, med 680- 700 elever. Det er ingen god løsning verken for elever eller foreldrene deres, sier Senterpartipolitiker David Koth-Norbye.

Mysen skole, som er den største i Eidsberg kommune, er i ferd med å bli for liten. Politikerne har bestilt en utredning for å se på hva som er økonomisk lurt å gjøre og hva som gir best resultater for læring.

– Denne utredningen skal også se på om det går an økonomisk å bygge en ny skole samtidig som vi opprettholder de fire grendeskolene, sier leder av oppvekstutvalget, Espen Volden fra Høyre.

Skeptisk til tvangsflytting

Senterpartiets David Koth Norbye mener en lur løsning er å sende elever som bor i utkanten av Mysen til grendeskolene, en ordning Eidsberg kommune hadde fram til ny skole stod ferdig i Mysen i 2003.

– Ved å gjøre slike justeringer på hvor elever skal gå så fyller vi opp alle skolene og det er billigst for Eidsberg kommune, mener han.

Espen Volden, Høyre Eidsberg

Leder av oppvekstutvalget Espen Volden vil ikke tvangsflytte elever

Foto: Anne Ognedal / NRK

Senterpartipolitiker David Koth-Norbye mener det ligger store verdier i nærhet, trygghet og tilhørighet og lokale fritidsaktiviteter knyttet til grendeskolene i Hærland, Trømborg, Slitu og Kirkefjerdingen.

Høyrepolitiker Espen Volden har selv gått på grendeskole og har god erfaring med det, men å flytte elever mot deres vilje er han kritisk til.

– Vi har et nærskoleprinsipp som sier at du skal kunne gå på den skolen som er nærmest.

– Jeg er også skeptisk til å ta elver med foreldre som har bosatt seg i Mysen og nærmest tvangsflytte dem ut i grendene. Jeg tror ikke det blir tatt godt imot av dem som har valgt å bosette seg i Mysen sier Volden.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Fotgjenger påkjørt i Spydeberg

    Nødetatene og luftambulansen er på vei til en ulykke i Spydeberg. En fotgjenger er påkjørt, men skadeomfanget er uvisst, ifølge politiet.

  • Knivoffer kan forklare seg

    Politiet etterforsker fortsatt knivstikkingen på Krapfoss i Moss fredag den 13. oktober. Offerets tilstand er stabil og hun er i dialog med politiet om saken, opplyser Tore Løvengreen som leder vold- og sedelighetsavdelingen. – Men vi må ha flere samtaler med henne for å klarlegge hva som skjedde, sier Løvengreen. En mann er varetektsfengslet for to uker, og siktet for drapsforsøk.

    Politi på Krapfoss
    Foto: Odd Skjerdal/NRK