NRK Meny
Normal

Flyplass ga handelsboom

Moss lufthavn Rygge ser ut til å føre til økt omsetning i det lokale næringslivet. Økningen i varehandelen i Rygge er over seks ganger landsgjennomsnittet.

Gjester ankommer åpningen av Moss Lufthavn Rygge.

Ordføreren tror åpningen av Moss lufthavn Rygge og åpningen av Rygge storsenter i fjor er årsaken til økningen.

Foto: Lars Håkon Pedersen / NRK

Detaljhandelen i Rygge er av dem som øker mest i Norge - samtidig merker nabokommunen Moss en nedgang.

Det viser ferske halvårstall fra Statistisk sentralbyrå.

Les: Statistisk sentralbyrå

Inger Lise Skartlien, Rygge Ap

I likhet med Statistisk sentralbyrå tror ordfører Inger Lise Skartlien fra Arbeiderpartiet at Moss lufthavn Rygge og åpningen av Rygge storsenter i fjor er årsaken til økningen.

Foto: Rygge AP

Seks ganger landsgjennomsnittet

Tallene viser en vekst på 32,5 prosent i varehandelen i Rygge i år, sammenlignet med fjoråret. Det er over seks ganger gjennomsnittet i resten av landet.

Ordfører Inger Lise Skartlien gleder seg over statistikken.

- Det er jo veldig gledelig at det går bra, og at varehandlerne klarer seg til tross for stor konkurranse, sier Skartlien til NRK Østfold.

- Vil merkes i kommunekassa

I likhet med Statistisk sentralbyrå tror ordfører Skartlien fra Arbeiderpartiet, at Moss lufthavn Rygge og åpningen av Rygge storsenter i fjor, er årsaken til økningen.

- Det har plassert Rygge på kartet på en veldig bra måte. Selv om dette er tall fra første halvår 2007 som er sammenlignet med første halvår av 2008, så sier dette noe om utviklingen i kommunen etter at Moss lutfhavn Rygge ble en realitet, sier Skartlien.

Hun mener økningen vil merkes også i kommunekassa.

- Stor omsetningsvekst betyr økte skatteinntekter gjennom at nye arbeidsplasser på Rygge storsenter og Moss lufthavn Rygge sikres, sier hun.

Moss taper i første omgang

Tage Pettersen

Gruppeleder i Moss Høyre Tage Pettersen, tror detaljhandelen i Moss likevel vil få et oppsving som følge av Moss lufthavn Rygge. Det vil bare ta litt tid.

Foto: Torgeir Haugaard

Samtidig med den store oppgangen i Rygge merker nabokommunen Moss en nedgang i detaljomsetningen.

Rådgiver Gunnar Laursen i Næringslivets hovedorganisasjon i Østfold, tror Rygge storsenter vinner i konkurransen mot sentrene i Moss.

- Rygge har fått et flott senter med fullsortement av varer inkludert vinmonopol. Når de også kan skilte med gratis parkering og lett tilgjengelighet, noe Moss ikke har i samme grad, så vinner detaljhandelen i Rygge, sier Laursen.

Gruppeleder i Moss Høyre, Tage Pettersen, tror detaljhandelen i Moss likevel vil få et oppsving som følge av Moss lufthavn Rygge. Det vil bare ta litt tid.

- I disse dager starter nye flyruter fra Rygge, og det kommer flere turister til mosseregionen. Det kommer detaljhandelen til å merke, men det vises ikke i tallene fra første halvår. Selv om Rygge storsenter vinner i første omgang, tror jeg varehandelen i Moss kommer til å øke på sikt, sier Pettersen.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Frikjent etter 10 år

    10 år etter at en mann fra Sarpsborg ble dømt til ett års fengsel for voldtektsforsøk er han frikjent, skriver VG Saken ble gjenopptatt i lagmannsretten etter at han anket saken helt til menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg og vant fram.

  • Overskudd i Eidsberg

    Eidsberg kommune gikk 30 millioner i pluss på driften i fjor av en samlet omsetning på 900 millioner kroner.

    Ifølge økonomisjef Ståle Rud skyldes overskuddet blant annet merinntekter på drøyt 8 millioner i skatt. Det mener han kommunen ikke uten videre kan regne med i år. forv