Fløy til 29 stater på 24 timer

Askerbøringen Torbjørn Dahl ville vise at diabetes ikke trenger å være et hinder for å være pilot. Det gjorde han ved å sette ny verdensrekord i antall besøkte amerikanske stater på ett døgn.

Besøkte 29 stater på et døgn.

Torbjørn Dahl (t.h) og kameraten Douglas Cairns besøkte 29 stater på 24 timer. Det er ny verdensrekord.

Foto: Privat

Lørdag morgen lokal tid landet Dahl og flyverkameraten, Douglas Cairns, i den amerikanske delstaten Minnesota. Det betød at de da var nye innehavere av verdensrekorden for å ha besøkt flest stater i USA på 24 timer.

24-åringen, som bor i Moss, hadde med det besøkt 29 stater på et døgn og slo den forrige rekorden med hele seks stater.

– Vi ville med dette krevende prosjektet rette oppmerksomhet rundt hva man kan få til selv om man har diabetes, forteller Torbjørn Dahl til NRK på telefon fra USA.

Endelig i mål etter å ha flydd i 24 timer.

I Minnesota kunne endelig flygerne feire at rekorden var slått. T.v. står Douglas Cairns, som også er flyger med diabetes type 1.

Foto: Privat

Han forteller at turen gikk fint uten de store problemene.

– Vi så jo store deler av USA fra lufta, og det i seg selv er veldig spennende. Men det var noen timer på nattetid hvor det begynte å bli ganske slitsomt. Det ble noen Red Bull på veien, og jeg gleda meg stort da sola stod opp, forteller han.

Ble satt på bakken

I 2017 fikk 24-åringen påvist diagnosen diabetes type 1, noe som førte til at han ikke lengre kunne delta på operative tjenester i det norske luftforsvaret. På grunn av nye medisiner mener Dahl dette reglementet er utdatert og stenger mange muligheter for personer med diagnosen.

– Utrolig mange med diabetes lever med restriksjoner som ikke kan rettferdiggjøres med dagens tilgjengelige behandling, mener Dahl.

Håper på rask endring

Han henviser til at flere land har begynt å åpne for kommersiell flygning med insulinbehandlet diabetes og håper at flere land følger etter.

– Jeg håper at dette prosjektet bidrar til å rette oppmerksomhet mot tematikken. For mange er det utenkelig å fly et fly i utgangspunktet. Det at vi gjorde det i et helt døgn håper jeg kan hjelpe til med å få litt fortgang i prosessen.

Med på laget

Diabetesforbundet har fått med seg rekordforsøket til Dahl, men tror det vil ta tid før personer med diabetes kan fly i Norge.

– Vi har vært i kontakt med Torbjørn flere ganger og beundrer veldig den ståpåviljen han viser i denne saken. Vi støtter ham veldig opp og tror utsiktene for at folk med diabetes type 1 kan fly i Norge om noen år kan være gode, sier generalsekretær i Diabetesforbundet, Bjørnar Allgot, til NRK.

Generalsekretær i diabetesforbundet

– Vil være en støttespiller, sier Bjørnar Allgot i Diabetesforbundet.

Foto: Peder Songedal

Han er veldig klar over de sikkerhetsmessige forutsetningene som må tas i en slik situasjon og innser at diabetespasienter ikke kan settes til å utføre alle former for flyvning.

– Jeg tror at innenlandsflyvning med en andrepilot kan være en løsning for Dahl og andre som vil bli pilot. De har kjørt samme modell i England med god suksess, forteller generalsekretæren.